Startzondag 10 september

Het was een prachtige zonnige zondag waarop wij onze startzondag mochten houden. De dag begon met de viering waarin pastor Frank Beuger voor ging. Het thema van de viering was de kracht van de gemeenschap. Een mooie start van “ons” kerkelijk jaar.

Na de viering gaf de voorzitter van de raad (Bé Meerman) in kort de stand van zaken weer van de OGH. Als OGH staan we er goed voor, 4 voorgangers die beurtelings voorgaan, actieve kaderleden die er gezamenlijk voor zorgen dat er wekelijks een viering is, we zijn financieel gezond. Wel zijn er enige zorgen dat onze gemeenschap ouder wordt en dat we op termijn hierdoor in problemen komen omdat er te weinig kaderleden zullen zijn. Wat een aandachtspunt is en moet blijven is omzien naar elkaar, de kracht van de gemeenschap. Dit aandachtspunt neemt de raad mee en zal hierop acteren.

Afscheid George Jedeloo; George gaf begin dit jaar aan dat hij in september 80 jaar wordt en dat dit een mooi tijdstip was om zijn taken voor de OGH neer te leggen. Ruim 20 jaar heeft George de volgende taken uitgevoerd:

  • het bijhouden van de leden administratie van de OGH, kort genoemd “het kerkelijk bureau OGH”
  • algemeen contactpersoon voor Mediant
  • koster

De voorzitter OGH (Bé) bedankte George voor zijn nauwgezette inzet voor al deze taken. George houdt van duidelijkheid en is zorgvuldig, als je George iets vroeg was het zeker dat het werd gedaan of je kreeg een reactie terug als er iets onduidelijk was en dan werd het alsnog gedaan.  
Albert, als coördinator van de kosters, en ook zijn koster maatje bedankte George voor zijn inzet. Van het duo is George de techneut.  Als koster word je weleens uitgedaagd door een voorganger om muziek te laten horen of een filmpje te laten zien. Voor George was dit een uitdaging dit goed te verzorgen, vaak werd er op zaterdag, voor de zondag, al proefgedraaid in de zaal. Want de regiekamer van de theaterzaal krijgt regelmatig een verandering waardoor het voor de koster niet altijd eenvoudig is om het gevraagde ook te laten horen en/of te laten zien.
George werd hartelijk bedankt voor zijn inzet de afgelopen periode, als dank kreeg George de opgemaakte OGH beker en hij en Wenda een bos bloemen.

De taken die George heeft gedaan worden als volgt ingevuld:

  • het bijhouden van de leden administratie van de OGH, kort genoemd “het kerkelijk bureau OGH” door Marian van Hoek
  • algemeen contactpersoon voor Mediant, door Albert Fransen
  • koster, door Suze Fransen

Als raad zijn we erg blij dat de opengevallen taken weer snel zijn ingevuld.

Hierna hebben we gezamenlijk koffiegedronken. Na de koffie hebben we ons in groepjes opgedeeld en is er een schaduwrijke wandeling gemaakt over en rond het terrein van Helmerzijde. Doel van de wandeling is om gezamenlijk een gesprek te voeren, de kracht van de gemeenschap. Het was rond de 30 graden, hierdoor was het geen lange wandeling.
Na de wandeling hebben we gezamenlijk van de lunch genoten in het restaurant van Helmerzijde. Rond 14.00 uur hebben we afscheid van elkaar genomen.
Het was een inspirerende, goede en gemoedelijke startzondag.

Pastorale zorg OGH

In de afgelopen periode heeft de raad de vraag vanuit de gemeente gekregen of het mogelijk is om bezoek te kunnen krijgen van “onze eigen” voorgangers? De reden voor deze vraag is dat de moederkerken van de OGH, de katholieke parochie en de protestantse gemeente, niet meer actief betrokken zijn bij de OGH. Daardoor is er een grotere afstand gekomen tussen de gemeente leden OGH en de voorgangers van de moederkerken.

De raad heeft de vraag gehoord en is hier zorgvuldig mee om gegaan, met gevolg dat het lang heeft geduurd voordat we met een antwoord komen.  In goed overleg heeft de raad dit besproken met de “vaste” voorgangers. De voorgangers van de OGH hebben van oorsprong hierin geen rol omdat dit was belegd bij de moederkerken. In de bijeenkomst waren en zijn alle betrokkenen voorstander van de mogelijkheid van pastorale zorg vanuit de OGH. Hoe we dit kunnen gaan uitvoeren hebben heeft de raad ook besproken met de pastoraatsgroep.

Besluit van de raad:
De voorgangers van de ‘moederkerken’ verzorgen officieel de pastorale zorg. Maar nu zij niet meer voorgaan in de OGH is de binding tussen de leden van de OGH en de formele pastorale zorg kleiner geworden. Daarom is het vanaf nu mogelijk om pastorale zorg te krijgen van een voorganger van de OGH (Gerrie, Bob of Frank). Herma ter Stege gaat het coördineren, dit betekent dat de OGH leden die pastorale zorg willen contact kunnen opnemen met Herma. Zij gaat dan mede afhankelijk van de vraag en beschikbaarheid van een voorganger in overleg bekijken welke voorganger de zorg gaat verlenen. 

Juni vergadering

In de juni vergadering is de pastoraatsgroep uitgenodigd door de raad. De pastoraatsgroep is uitgenodigd om enerzijds te vertellen hoe zij haar taken oppakt en uitvoert en zoals hierboven benoemd wilde raad graag de mening horen over de uitvoering van pastorale zorg voor en door de OGH.

De pastoraatsgroep gaf aan dat hun groep op een laag pitje functioneert en ook graag van de raad hoort welke activiteiten er van hun verwacht worden. We hebben dit besproken en wederzijds hebben we elkaar “huiswerk” meegegeven. Het resultaat van het huiswerk van de pastoraatsgroep is dat zij hebben meegedacht over welke activiteiten er voor de OGH gehouden kunnen worden.  Zij zien graag dat er vier á vijfmaal per jaar een OGH-activiteit wordt gehouden en komen met een concreet voorstel voor november, namelijk: een stamppot buffet georganiseerd in de boortoren in Boekelo. De kosten van de stamppot en drankje zijn voor rekening van de OGH. De raad vindt het een goed voorstel en zal het mede gaan organiseren. Vanaf begin november kun je je opgeven via de intekenlijst. Iedereen is van harte welkom. Over latere activiteiten in het komend jaar volgt te zijner tijd informatie via de nieuwsbrief.