Wordt het onderstaande e-mailbericht niet correct weergegeven?
Klik hier voor de onlineversie.
 
 OGH Nieuwsbrief #141 - 4 februari 2022
 
 
 

Deze Nieuwsbrief

Inspiratie

Kerkbijdrage 2022

Actie Kerkbalans 2022

Collectedoelen februari 2022

Aswoensdag viering op 2 maart

Rooster vieringen februari 2022

Volgende Nieuwsbrief

 

Inspiratie

Ik weet niet hoe het u vergaat in deze laatste jaren, maar ik merk wel dat ik steeds meer de inspiratie mis. Als mens hebben we het nodig dat de ander ons inspireert en aanzet tot doen. Maar wanneer zoveel sociale contacten op een laag pitje staan is dat moeilijk. Daarnaast zijn er veel vieringen in de OGH niet doorgegaan vanwege de Corona regels. Het elkaar ontmoeten is daarmee ook in de wachtstand geraakt. Gelukkig is mijn contact met de raad blijven bestaan omdat er toch elke maand een raadsvergadering is geweest. Hetzij via een internetverbinding, hetzij een vergadering op 1,5 meter afstand. Maar het voelt toch anders. 

Gelukkig mogen we weer samenkomen om te vieren in de theaterzaal op 6 februari. Aan mij de beurt om hierin weer de spits af te bijten. Wat ben ik weer blij om u te kunnen ontmoeten en samen te vieren. Maar dan blijft nog wel dat ik inspiratie moet op doen om een mooie viering samen met de organist en lector neer te zetten. Aan het thema zal het niet liggen. Geroepen worden! God roept Jesaja om voor hem op te treden (in Jesaja 6, 1-8) en Jezus roept op deze zondag eenvoudige vissers om vissers van mensen te worden (in Lucas 5, 1-11). Jesaja en Simon Petrus voelen zich beide te klein en te zondig om deze grote taak op zich te nemen. Maar beiden worden aangeraakt en geroepen en kregen op hun manier de inspiratie om op een andere manier in het leven verder te gaan en het oude achter zich te laten. Wat Jesaja en de vissers doen is erg rigoureus, maar ook wij mogen aangeraakt worden door dezelfde Boodschap en onze weg vervolgen op een andere manier dan voorheen. Wim van der Zee heeft dat heel mooi verwoord in het onderstaande gedicht, het lijkt wel geschreven voor de OGH. Iedereen die wel eens een viering heeft meegemaakt zal het er zeker in herkennen. 

Inspiratie 

Als wij weer het brood gaan breken 
dat Gij, Heer, ons geeft, 
leer ons dan met hem te delen 
die geen deel van leven heeft. 

Als wij van de feestwijn drinken 
die Gij, Heer, ons geeft, 
leer ons dan om te gedenken 
wie een lege beker heeft. 

Als wij samen in de kring staan 
om wat Gij ons geeft, 
leer ons dan om vast te houden 
wie geen hand in handen heeft. 

Als wij weer de lofzang zingen 
om wat God ons geeft, 
leer ons dan voor hem te roepen 
die geen stem meer over heeft. 

Als wij zo de toekomst vieren, 
die Gij, Heer, ons geeft, 
leer ons dan vandaag te zorgen 
voor wie zelfs geen morgen heeft. 

Ik wens iedereen veel inspiratie, alle goeds en Gods zegen toe!

Gerrie Slütter-Peterkamp

 

Kerkbijdrage 2022

In de OGH nieuwsbrief van januari heb ik u gevraagd (een deel van) uw kerkbijdrage 2022 rechtstreeks over  te maken op de bankrekening van de OGH. De reden daarvoor was dat we in 2022 geen financiële bijdrage meer krijgen van onze beide moederkerken St Jacobus de Meerdere en Protestantse Gemeente Enschede.

In de afgelopen weken heb ik als penningmeester al een tiental donaties mogen ontvangen waarbij sommige kerkleden kiezen voor een periodieke betaling en anderen een bedrag ineens overmaken. Beide vormen zijn natuurlijk van harte welkom. Het geld wordt gebruikt om de kosten van de zondagse OGH vieringen te kunnen betalen en onze OGH financieel gezond te houden. 

Mocht u nog geen bijdrage hebben overgemaakt maar dit nog wel willen doen dan kunt u uw OGH-bijdrage overmaken naar banknummer: 

NL43 INGB 0664 9791 57 

ten name van STG MAT BEHEER OECUMENISCHE GELOOFSGEMEENSCHAP HELMERHOEK.

Hartelijk dank voor uw bijdrage!

René ten Thij, penningmeester

 

Actie Kerkbalans 2022

Op het moment dat ik dit schrijf is de actie Kerkbalans bijna afgelopen, maar toch willen we alvast graag een woord van dank richten aan alle medewerkers die de enveloppen rondbrachten en weer ophaalden. Graag zeg ik, namens de coördinatoren: Hartelijk dank! 
Dank natuurlijk ook, en niet in de laatste plaats, voor de mensen die hun bijdragen hebben toegezegd en daarmee invulling geven aan het thema van Kerkbalans 2022:
“Geef vandaag voor de kerk van morgen!”

We merken ook dat steeds meer PKN-leden bereid zijn om hun bijdrage toe te zeggen via de mail die ze van het PGE-Kerkelijk Bureau ontvangen. Die toezegging verschilt op geen enkele wijze met de toezegging per kerkbalansenveloppe die door onze medewerkers wordt aangereikt, met dit verschil dat het werk van de lopers daardoor verlicht wordt: minder enveloppen om te bezorgen en op te halen! 
Indien u dat ook zo wilt regelen, zorg dan dat het PGE-Kerkelijk Bureau op de hoogte is van uw mailadres. Een mailtje naar info@pgenschede.nl met vraag om uw vrijwillige bijdrage via de mail te willen toezeggen is voldoende.
Er is ook nog een andere, heel goede, mogelijkheid voor zowel PKN- als RK-kerkleden en dat is om een automatische incasso af te geven. Daarmee is dan uw toezegging geregeld en hoeft er niet jaarlijks een kerkbalansenveloppe bij u worden gebracht. 
Het is uiteraard aan u om te beslissen hoe u uw bijdrage aan de kerk wilt laten plaatsvinden.

Om de opbrengsten te weten moet u nog even geduld hebben, maar die zullen ongetwijfeld de komende weken in de plaatselijke kerkbulletins vermeld worden. 
We hebben er vertrouwen in dat er, naar draagkracht, ruimhartig is gegeven.

Namens de coördinatoren in de Helmerhoek,
Annelies Tenbergen, Albert Fransen en Jan Willem Visschers

 

Collectedoelen februari 2022

De afgelopen maand is in de raad gesproken over de collectedoelen. Het schema dat in 2021 gehanteerd werd is op een aantal onderdelen gewijzigd. Het algemene collectedoel ‘Missie en Zending’ hebben we vervangen door een specifiek collectedoel ‘Stichting Titané’. Deze stichting is specifiek gericht op de Molukken. In een volgende nieuwsbrief leest u hier meer over. Verder is opnieuw gekeken naar een evenwichtige verdeling van de collectedoelen over het jaar.

In de maand februari collecteren we voor een viertal plaatselijke goede doelen, te weten de Voedselbank Enschede-Haaksbergen, het Oecumenisch Citypastoraat Enschede, het Huis van Verhalen, en woongemeenschap De Wonne.

  • De Stichting Voedselbank Enschede-Haaksbergen helpt mensen die niet genoeg geld hebben om iedere dag een volledige maaltijd op tafel te zetten. Zij zamelen levensmiddelen in en stellen deze gratis ter beschikking aan huishoudens die tijdelijk, onvoldoende in hun levensbehoefte kunnen voorzien. Op verzoek van professionele hulpverleners helpen zij in de regio Enschede Haaksbergen ongeveer 550 huishoudens met het tijdelijk verstrekken van gratis voedselpakketten.
  • Het Oecumenisch Citypastoraat Enschede is de "huiskamer van de stad", een plek in de binnenstad voor iedereen die wil praten over zijn leven, zorgen, plezier, of wat haar/hem maar bezig houdt. Je kunt gewoon binnenlopen voor een kopje koffie, thee, een praatje en/of een goed gesprek. Iedereen is welkom. Er zijn altijd 2 vrijwilligers aanwezig om je te woord te staan. Wil je een gesprek met een pastor dan is dat altijd te regelen.
  • Het Huis van Verhalen is een ontmoetingsplek in de Enschedese wijk Roombeek waar verhalen centraal staan. Het verhaal van de vuurwerkramp wordt verteld tijdens activiteiten zoals inloopmiddagen en maandelijkse rondleidingen.
  • Woongemeenschap de Wonne in Enschede leeft vanuit het christelijk geloof én de franciscaanse spiritualiteit. Vanuit deze inspiratie vangen zij mensen op, die ze voor een tijdje een thuis-gevoel willen geven.

Op de websites van de genoemde instellingen vindt u uitgebreide informatie.

 

Aswoensdag viering op 2 maart

Inmiddels is het al een traditie geworden in de OGH om op Aswoensdag een Vesperviering te houden in het Stiltecentrum/kapel van Mediant. Gelukkig kunnen we dit jaar, nu met minder strenge corona regels, de vesperviering weer door laten gaan.

De Vesperviering starten we om 18.00 uur met een sobere maaltijd.

Na de gezamenlijke voedzame maar sobere maaltijd zal er een (korte) Vesperviering plaats vinden.  Hou er rekening mee dat er geen verwarming is in het Stiltecentrum, en doe voldoende warme kleren aan.

Op de zondagen voorafgaand aan 2 maart zal er een inschrijflijst klaarliggen, zodat we weten hoeveel mensen er komen. Maar voel je vooral uitgenodigd, ook als je je niet hebt ingeschreven, eten en servies is er genoeg.

 

Rooster vieringen februari 2022

Zondag Voorganger: Mevr. G. Slütter-Peterkamp  
06 februari  Organist/pianist:   Martin Koning  
10.00 uur  Doel 1e collecte: Voedselbank  
       
Zondag  Voorganger:  Pastor A. Kemper  
13 februari  Organist/pianist: Gerard van Kempen  
10.00 uur Doel 1e collecte: Oecumenisch Citypastoraat  
       
Zondag Voorganger: Ds. B. Wijnbergen  
20 februari Organist/pianist: Martin Koning   
10.00 uur Doel 1e collecte: Huis van Verhalen  
       
Zondag Voorganger: Pastor F. Peters  
27 februari Organist/pianist: Gerrit Dogger   
10.00 uur Doel 1e collecte: De Wonne  

 

De vieringen worden gehouden in het Helmertheater van Mediant, locatie Helmerzijde, Broekheurnering 1050, Enschede (tenzij anders vermeld).

Coronamaatregelen

In verband met Corona is een protocol opgesteld voor de vieringen. Dit protocol kunt u hier vinden.

Autodienst

Als er mensen zijn die vervoer nodig hebben om naar de zondagse viering te gaan, kunnen zij contact opnemen met Klaas Hessels, telefoon 4282654.

Kinderoppas

Ouders die gebruik willen maken van de kinderoppas, graag voor zaterdag 16.00 uur bellen naar Herma ter Stege, telefoon 4775956.

 

Volgende Nieuwsbrief

De volgende Nieuwsbrief verschijnt begin maart 2022. Artikelen uiterlijk donderdag 3 maart 2022 sturen naar nieuwsbrief@ogh-enschede.nl.
Actuele informatie, nieuwe berichten en (wijzigingen in) het rooster van de vieringen vindt u altijd op de website van de OGH.