Wordt het onderstaande e-mailbericht niet correct weergegeven?
Klik hier voor de onlineversie.
 
 OGH Nieuwsbrief Extra #39 - 24 augustus 2022
 
 
 

Viering zondag 4 september

Eerste lezing: Deuteronomium 30, 15-20

Evangelielezing: Lucas 14, 25-33

zondag 4 septemberToen talloze mensen met Jezus meetrokken, keerde Hij zich om en zei tot hen: 'Als iemand naar Mij toekomt, die zijn vader en moeder, zijn vrouw en kinderen, zijn broers en zusters, ja zelfs zijn eigen leven niet haat, kan hij mijn leerling niet zijn. Als iemand zijn kruis niet draagt en Mij volgt, kan hij mijn leerling niet zijn. Zo kan niemand van u mijn leerling zijn als hij zich niet losmaakt van al wat hij bezit.'

De tekst van vandaag is een boodschap aan hen die Jezus willen volgen. Jezus legt uit wat er van hen wordt verwacht als zij het eeuwige leven willen verwerven. Hij vertelt ons te kiezen voor datgene wat het belangrijkste is. We moeten daarom minder prioriteit geven aan andere aspecten van ons leven, of dat nu relaties of bezittingen zijn.

Leerling van Jezus willen zijn kost wat. Jezus wil vergezeld worden door vrienden, niet door klagende dienstplichtigen. Hij schetst een krachtig beeld waarin Hij ons vraagt of we bereid zijn om, met Hem, moeilijkheden te aanvaarden. Als dat zo is dan weten we dat Hij ons niet in de steek zal laten, maar ons zal bijstaan in het dragen van onze lasten en ons zal laten zien wat liefde is en wat moed. Dus, als je mee wilt doen in de bevrijdingsbeweging die Jezus op gang brengt: fijn, goed zo, heel mooi, maar weet wel wat je doet. Overschat je mogelijkheden niet. Vertil je er niet aan. Als je je in wilt zetten voor wat dan ook, voor de kerk, natuurlijk, doe dan geen dingen die jouw vermogen te boven gaan, ken je maat en je beperkingen. Anders zou je zijn als iemand die gaat bouwen, maar het karwei niet af kan maken.

Luisterend naar het evangelie gaat het er ook om dat mensen soms zware lasten te dragen krijgen, want het leven kent pijnlijke kanten. Je kunt je daartegen afzetten of zelfs onder door gaan, maar misschien is het wijsheid om dan toch maar je kruis op te nemen. Ik heb altijd veel bewondering voor mensen die erin slagen om met alle handicaps van het leven toch iets te maken. Want in welke situatie je ook verkeert: het leven biedt kansen. En ik denk dat het getuigt van wijsheid wanneer iemand dat ziet. Leerling zijn van Jezus heeft dus steeds te maken met de wijze waarop je in het leven staat, met de eigen keuzes die je maakt en met de ruimte die je weet te maken om jouw leven in te richten.

En vandaag horen we dat je alles wat je in dit leven hebt, alles wat je hebt opgebouwd, als leerling van Jezus moet durven loslaten. Ons denken en doen, ons hebben en houden, en dus de basis van ons leven wordt vandaag ter discussie gesteld. Leerling van Jezus zijn heeft te maken met de manier waarop je omgaat met je ouders, je partner of je kinderen. Het heeft te maken met je kruis opnemen wanneer je pijnlijke keuzes moet maken, met slim zijn en geen onnodige risico's nemen bij het leven van dag tot dag. Hoe doen wij dat eigenlijk?

Voorganger in deze viering is pastor Frank Beuger.

 

Startzondag 11 september

De afgelopen jaren konden we door Corona geen Startzondag organiseren. Gelukkig hebben we nu na de zomer wel die gelegenheid.

Daarom willen we op zondag 11 september met elkaar onze OGH Startzondag houden.

We beginnen met een viering, met pastor Anneke Kemper, en na de viering even koffiedrinken. Gewoon in onze eigen locatie bij Mediant. 
Aansluitend gaan we wandelen en gaan we met elkaar in gesprek rondom het Helmgras.
De Startzondag wordt afgesloten met een gezamenlijke lunch.

Omdat er broodjes etc. besteld moet worden willen we graag weten hoeveel mensen er komen. De komende zondagen zal er een intekenlijst liggen na de viering. Maar u kunt zich ook bij mij opgeven, per mail naar: G.Looman@home.nl .

Ik hoop dat we met veel mensen zijn, zodat we met elkaar een start kunnen maken voor een nieuw jaar.

Gerdien Looman

 

Monterosso mon amour – het verhaal gaat

Wie een paar maanden geleden bij de boekhandel een boek heeft gekocht, kreeg er een gratis boekje bij: het Boekenweekgeschenk van Ilja Leonard Pfeijffer met de titel “Monterosso mon amour”.
Wat een prachtig boekje! Ik ben er helemaal enthousiast over. Hoe knap geschreven als kleine novelle met grootse inhoud. 
Dit boekje is een meerdimensionale raamvertelling. En wat mij naast allerlei andere betekenisvolle zaken trof is wat Pfeiffer zelf doet en zegt over een verhaal. 
Als praktisch theoloog en pastor ben ik bezig met het interpreteren van verhalen, oude en nieuwe verhalen en wat deze verhalen zouden kunnen betekenen. Ik heb er ook wel het een en ander over gelezen, maar nergens heb ik de betekenis van het vertellen van verhalen zo scherp verwoord gezien als in dit boekje op pagina 9, in slechts ruim twintig regels. Ik citeer:

   “Het maakt haar (Carmen, AKR) niet uit of het verhaal goed of slecht afloopt, als het maar klopt. Een open einde, waarbij de hele heisa van daden en bedenkingen, gebeurtenissen en consequenties, eigenschappen en ontwikkelingen nergens op uitloopt, irriteert haar, want dat kent ze al uit de praktijk. Verhalen zijn voor haar een manier om grip te krijgen op het zogenaamde echte leven met al zijn ongeloofwaardige plotwendingen en in plaats van een waarheidsgetrouwe kopie van de zinloze werkelijkheid (‘kopie conform origineel’, zo heette dat op de ambassade) wil ze de kunstige constructie van een alternatief dat laat zien hoe het leven met stijl geleefd zou kunnen worden als een betekenisvolle spanningsboog met een duidelijke richting, desnoods naar de afgrond. De realiteit is vormeloos en gespeend van iedere vorm van betekenis, dus om te begrijpen wat het betekent om mens te zijn in deze wereld is het noodzakelijk zich te verplaatsen in vertellingen die zin suggereren en vorm aanbrengen in de chaos. De natuur creëert lichamen en het zijn verhalen die daar mensen van maken. ”

Het einde van het boekje op pagina 92 gaat nog een stap verder in slechts twee regels. Ik citeer:

   “ ‘Dat het niet voor niets is geweest,’ zegt de schrijver. ‘Dat het zal bestaan omdat het verteld zal worden.’ ”

Hoe mooi. Het bestaat, omdat het verteld zal worden. 
Ik moet denken aan de boeken van Nico ter Linden, Het verhaal gaat…
Het verhaal van mensen en van God. Laten we deze verhalen steeds opnieuw vertellen, want dan bestaat het. 

Anneke Kemper