Wordt het onderstaande e-mailbericht niet correct weergegeven?
Klik hier voor de onlineversie.
 
 OGH Nieuwsbrief #150 - 2 december 2022
 
 
 

Deze Nieuwsbrief

Kerst 2022

Advent

Vieringen Kerst en Oud en Nieuw

Een mededeling uit de pastoraatsgroep

Viering zondag 11 december

Viering zondag 18 december

Collectedoelen december 2022

Rooster vieringen december 2022

Volgende Nieuwsbrief

 

Kerst 2022

En voor je het weet is het alweer zover; kerst vieren. Terwijl ik schrijf moet Sinterklaas nog gevierd worden. Al hoewel, ik vraag me af hoeveel mensen dat nog doen. De cadeaus zijn denk ik bij het merendeel van de mensen onder de kerstboom terecht gekomen. En ik denk met de discussies rond het Sinterklaasfeest zal dat misschien nog wel versterkt worden. 

Geboorte van Christus

De geboorte van Christus, een schilderij van Brian Kershishnik (213 x 518 cm)

De kerst dagen zijn ook dagen waar veel mensen als een berg tegen op zien. Juist dan worden ze geconfronteerd met het verlangen samen te zijn met de mensen die je dierbaar zijn en die gemist worden. Hoe eerder die dagen voorbij, hoe beter het is. 

Dit jaar zal voor mij en mijn gezin een hele andere kerst worden. En misschien geldt dat ook voor jou. Terugkijkend kan ik me bijna niet voorstellen dat het allemaal gebeurd is. En toch is het zo. Daarom prijs ik mij gelukkig met de mensen die ik om mij heen heb en de warmte en nabijheid die ik heb ervaren, verbondenheid. 

Het zal dit jaar een hele andere kerst worden. Ik ga met mijn dochter naar Australië en we vieren kerst bij de moeder van haar man in Wagga Wagga. Het zal daar zo’n 40 ⁰C zijn. Dat is wat anders dan rond de open haard of dicht bij de kachel. Maar ook daar vieren we verbondenheid en zal wat afgelopen jaar allemaal heeft plaats gevonden, mee klinken. Zeker weten. 

Dit schilderij van Brian Keshishnik had ik verscheidene jaren geleden al een keer ontdekt. Het is groots en ik vind het een prachtig werk. Centraal in beeld staat Jozef met één hand voor z’n gezicht. ‘Wat gebeurt me nu?’ lijkt hij uit te drukken. Daarnaast Maria, die haar pasgeborene aan de borst heeft. Twee vrouwen die betrokken toekijken. Een hond met jonkies, want volgens Kershishnik staat een hond symbool voor trouw. En dan die golf engelen, die over de scene heen waaiert. 

Enerzijds de verstilde scene van de geboorte van het kerstkind. Anderzijds de enorme vaart en beweging van die engelen. Het weerspiegelt de scenes die we soms in ons eigen leven meemaken. De scenes, de verstilling en de bubbel waarin je kunt zitten door wat je meemaakt, terwijl de wereld om je heen door raast. 

Maar in dit schilderij wordt het contact tussen hemel en aarde weergegeven. De hemel laat weten, dat dit kind een wonder is, zoals elk mensenkind een wonder is. De hemel laat weten, dat wat er in je leven ook gebeurt, je niet alleen bent. Het schilderij drukt voor mij ook verbondenheid uit en dat is waar kerst over gaat. Verbondenheid van de hemel met ons, gewone mensen. De verbondenheid met de mensen om je heen. Een verbondenheid die iedereen mag en zou mogen voelen met kerst. Uitdrukking van liefde die nooit en te nimmer zal vergaan.

Ik wens u mooie, warme, verbonden en gezegende kerstdagen toe en alle goeds en liefde voor het nieuwe jaar.

Ds. Bob Wijnbergen

 

Advent

adventZoals u misschien al heeft gezien is afgelopen zondag de advent periode begonnen.
Deze zondagen staat er een prachtige kerstkrans waarvan elke zondag een kaars wordt aangestoken.
Daarbij worden de volgende teksten gesproken:

1e zondag
Een kaars gaat er nu branden
En zegt aan iedereen
Er is een feest op handen
De duisternis verdween
2e zondag
Twee kaarsen staan te schijnen
Het licht is nog maar klein
Toch zal de nacht verdwijnen
Dan zal er vrede zijn
3e zondag
Een derde kaars gaat stralen
Wij wachten met geduld
En horen in verhalen
Hoe God Zijn woord vervuld
4e zondag
Vier kaarsen in het donker
Vertellen in de nacht
Met licht en blij geflonker
Dat ons de vrede wacht

In deze periode zullen er geen bloemen zijn om weg te geven, maar mocht u iemand weten die een bloemengroet verdient, laat het ons weten dan zorgen wij daarvoor.

Ook zouden wij graag adressen hebben van mensen die wij blij kunnen maken met een kerstgroet in de vorm van een kerstbakje.

Namens de bloemengroep,
Herma ter Stege

 

Vieringen Kerst en Oud en Nieuw

Dit jaar is er geen Kerstsamenzangavond in Mediant.
Bij de OGH zijn er met de Kerst de volgende vieringen:
Kerstavondviering op zaterdagavond 24 december om 22 uur, met Pastor Anneke Kemper.
Op zondag 25 december, 1e Kerstdag, begint de viering om 10 uur.
Op zondag 1 januari is er GEEN viering bij de OGH.

 

Een mededeling uit de pastoraatsgroep

Zo tegen de kerst is het een goede gewoonte van onze pastoraatsgroep om deze en gene uit onze gemeenschap, of daarbuiten, te verblijden met een kerststukje. Wanneer u iemand kent, die naar uw idee wel zo’n kerstgroet met kerststukje zou mogen ontvangen, laat het ons weten. 
Stuur berichtje via e-mail naar Mieke Selst: miekeselst@hotmail.com of telefoneer met haar: 06 25070575.

Hartelijke groet namens de pastoraatsgroep,
Jan Willem Visschers

 

Viering zondag 11 december

We lezen uit Mattheüs 11, 2-28.

johannes de doperJohannes de Doper was gevangengenomen door koning Herodes. Hij had gepreekt in de woestijn van Judea. Johannes was een familielid van Jezus. Johannes’ moeder Elisabeth was een nicht van Maria, de moeder van Jezus. Johannes was een zonderling figuur. Hij droeg een jas van kamelenhaar en zijn voedsel bestond uit sprinkhanen en wilde honing. In zijn preken wond hij er geen doekjes om. Hij sprak mensen aan als adderengebroed, riep hen op zich te bekeren. Hij dreigde met het oordeel: de bijl ligt aan de wortel van de boom. Iedere boom die geen vrucht draagt wordt uitgehouwen en in het vuur geworpen. Mensen die zich aangesproken wisten door zijn preken werden gedoopt in de Jordaan. Ook Jezus werd door Johannes gedoopt. Maar nu zit Johannes in de gevangenis. Hij had het lef gehad koning Herodes te bekritiseren, omdat Herodes de vrouw van zijn broer had afgenomen. En daar in de gevangenis grijpt de twijfel Johannes aan. Heb ik het allemaal wel goed begrepen? Is Jezus nu degene die komen zou, of moet er nog meer gebeuren?

Hoe is het mogelijk? Johannes, de voorloper van de Messias, twijfelt. Hij was notabene degene die bij de doop van Jezus de Heilige Geest in de gedaante van een duif had zien neerkomen. Hij had de stem gehoord uit de hemel: Dit is mijn Zoon, de geliefde, in wie Ik een welbehagen heb, luistert naar Hem. Hoe kan Johannes nu twijfelen? Waarschijnlijk heeft Johannes zijn eigen Boodschap van oordeel niet kunnen rijmen met wat hij van Jezus hoorde. Johannes had waarschijnlijk wat anders verwacht. Daarom stuurt hij een paar van zijn discipelen naar Jezus om navraag te doen. En dan dat antwoord van Jezus: blinden worden ziende, lammen wandelen, melaatsen worden gereinigd en doven horen, doden worden opgewekt, en armen horen het evangelie.

Jezus prijst de zachtmoedigheid van Johannes. Om zachtmoedig te worden moet je niet alleen van Jezus leren, maar ook tot Hem komen. Kom tot Mij, als je vermoeid en belast bent en Ik zal je rust geven. Kom maar, zegt Jezus: houd maar op met knokken en vechten voor je eigen gelijk. Breng het maar allemaal bij Mij. Laat Mij het van je overnemen. Dan zul je ontdekken hoe bevrijdend dat is. Dat geeft rust. Ik hoor wel eens mensen zeggen dat ze graag rust willen in de kerk en in de maatschappij. Als we daar mee bedoelen dat het een dooie boel wordt, dan voel ik daar niet zoveel voor. Maar als we bedoelen dat we vanuit de rust die Christus wil geven samen mogen leven, dan verlang ik daar ook naar. Die rust spreekt van vrede met God en vrede met elkaar. Die rust spreekt van liefde, liefde voor God en liefde voor elkaar.

Voorganger in deze viering is pastor Frank Beuger.

 

Viering zondag 18 december

We lezen uit Mattheüs 1, 18-25.

matteus

In de tijd dat Jezus wordt geboren is het al honderden jaren stil op de lijn tussen God en de mensen. God heeft sinds de schepping op allerlei manieren geprobeerd met ons mensen op te trekken. Adam, Noah, Abram, Mozes, Elia, David. In iedere generatie begon God opnieuw. Maar intussen lijkt de rek er wel uit bij God. En na de lange stilte op de lijn is daar ineens weer bereik, contact, een signaal. Dat begint bij God die na alle pogingen nu zelf komt in menselijke vorm. En ergens zou het niet zo gek zijn als God dan zegt: Hier ben ik. En weet je, noem mij maar: God zonder ons. Van jullie moet ik het niet hebben. Dat is wel duidelijk. Nou, dan doe ik het zelf wel, zonder jullie. God zonder ons. Misschien is dat wel een naam, een gedachte die zich ergens diep in jou heeft vastgezet. Dat het leven zo voelt voor jou. God zonder mij. En ik dus zonder God.

Maar hier is de verrassing: als God zelf onder ons komt in de gestalte van een kind draagt hij als titel: Immanuel, God met ons. Letterlijk: Met ons, God! Met ons, dat is waar God altijd naar zoekt. Sinds Hij Adam en Eva kwijt is geraakt roept God: Adam, mens, waar ben je? En altijd weer is God er op uit om de kloof te dichten, de brug te bouwen. Om met ons te zijn.

Immanuel, God met ons. Onthoud die naam. Het is het wachtwoord dat je toegang geeft tot vrede met God. Fluister het in het oor van je net geboren kind of kleinkind. Laat dit het eerste zijn dat kind hoort: Immanuel, lieverd, God met ons. Laat deze woorden de balsem zijn in je diepste en meest pijnlijke wonden: Immanuel. Roep deze woorden uit, in de storm, in de strijd tegen de klippen op: Immanuel! God met ons. Proclameer deze naam als een woord van gezag dat de boze verdrijft, de banden verbreekt: Immanuel. Als het moment komt dat je sterven gaat: laat dit dan je laatste woord, je enige houvast zijn: Immanuel, God met ons.

Voorganger in deze viering is pastor Frank Beuger.

 

Collectedoelen december 2022

In de maand december collecteren we voor plaatselijke doelen. Het gaat om de volgende: Voedselbank, Fonds Bijzondere Noden, Oecumenisch Citypastoraat, en de Wonne. Onderstaand een korte uitleg wat de doelstelling van de instelling is. Mocht u meer willen weten dan vindt u op de websites van de genoemde instellingen uitgebreide informatie.

  • Zondag 4 december collecteren we voor de Voedselbank. De Stichting Voedselbank Enschede-Haaksbergen helpt mensen die niet genoeg geld hebben om iedere dag een volledige maaltijd op tafel te zetten. Zij zamelen levensmiddelen in en stellen deze gratis ter beschikking aan huishoudens die tijdelijk, onvoldoende in hun levensbehoefte kunnen voorzien. Op verzoek van professionele hulpverleners helpen zij in de regio Enschede Haaksbergen ongeveer 550 huishoudens met het tijdelijk verstrekken van gratis voedselpakketten.
  • Zondag 11 december collecteren we voor het Fonds Bijzondere Noden. Het Fonds Bijzondere Noden Enschede is een particulier initiatief en zet zich in voor inwoners van Enschede met materiële noden. Want ondanks dat armoede in een land als Nederland niet zou moeten voorkomen is de praktijk vaak anders.
  • Zondag 18 december is de bijzondere collecte bestemd voor het Oecumenisch Citypastoraat. Het Oecumenisch Citypastoraat Enschede is de "huiskamer van de stad", een plek in de binnenstad voor iedereen die wil praten over zijn leven, zorgen, plezier, of wat haar/hem maar bezig houdt. Je kunt gewoon binnenlopen voor een kopje koffie, thee, een praatje en/of een goed gesprek. Iedereen is welkom. Er zijn altijd 2 vrijwilligers aanwezig om je te woord te staan. Wil je een gesprek met een pastor dan is dat altijd te regelen.
  • Zaterdag 24 december willen we aandacht vragen  voor De Wonne. Woongemeenschap de Wonne in Enschede leeft vanuit het christelijk geloof én de franciscaanse spiritualiteit. Vanuit deze inspiratie vangen zij mensen op, die ze voor een tijdje een thuis-gevoel willen geven.
  • Zondag 25 december hebben we één collecte. Deze is bestemd voor de OGH.

 

Rooster vieringen december 2022

Zondag Voorganger: Mevr. G. Slütter-Peterkamp 2e Advent
04 december  Organist/pianist:   Gerard van Kempen  
10.00 uur  Doel 1e collecte: Voedselbank  
       
Zondag  Voorganger:  Pastor F. Beuger 3e Advent
11 december Organist/pianist: Gerrit Dogger  
10.00 uur Doel 1e collecte: Fonds Bijzondere Noden  
       
Zondag Voorganger: Pastor F. Beuger 4e Advent
18 december Organist/pianist: Martin Koning   
10.00 uur Doel 1e collecte: Oecumenisch Citypastoraat  
       
Zaterdag Voorganger: Pastor A. Kemper Kerstavond
24 december Organist/pianist: Martin Koning  
22.00 uur Doel 1e collecte Woongemeenschap 'de Wonne'  
       
Zondag Voorganger: Pastor F. Beuger Kerstmorgen
25 december Organist/pianist: Gerrit Dogger   
10.00 uur Doel 1e collecte: OGH  

 

De vieringen worden gehouden in het Helmertheater van Mediant, locatie Helmerzijde, Broekheurnering 1050, Enschede (tenzij anders vermeld).
Na afloop van de viering is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten en koffie of thee te drinken.

Autodienst

Als er mensen zijn die vervoer nodig hebben om naar de zondagse viering te gaan, kunnen zij contact opnemen met Klaas Hessels, telefoon 4282654.

Kinderoppas

Ouders die gebruik willen maken van de kinderoppas, graag voor zaterdag 16.00 uur bellen naar Herma ter Stege, telefoon 4775956.

 

Volgende Nieuwsbrief

De volgende Nieuwsbrief verschijnt eind december 2022. Artikelen uiterlijk donderdag 29 december 2022 sturen naar nieuwsbrief@ogh-enschede.nl.
Actuele informatie, nieuwe berichten en (wijzigingen in) het rooster van de vieringen vindt u altijd op de website van de OGH.