Wordt het onderstaande e-mailbericht niet correct weergegeven?
Klik hier voor de onlineversie.
 
 OGH Nieuwsbrief #157 - 7 juli 2023
 
 
 

Deze Nieuwsbrief

Vakantie herinneringen

Viering zondag 9 juli

Startzondag 10 september

Voorgangerswissel

Collectedoelen juli en augustus 2023

Rooster vieringen juli en augustus 2023

​​​​​​​Volgende Nieuwsbrief

 

Vakantie herinneringen

Het woord dat wij voor vakantie gebruiken komt van het latijnse vacare, dat ‘vrij of leeg zijn’ betekent. Vakantie betekent dan vrij zijn van verplichtingen. Even geen gedoe aan je hoofd, maar tijd om bezig te zijn met andere dingen, eigen dingen. Tijd voor jezelf, tijd voor je favoriete hobbies, tijd om je sociale contacten aan te halen, tijd om herinneringen op te halen. In de oorspronkelijk betekenis leeg worden of ruimte maken voor God (vacare Deo). Om er zo achter te komen wat er nu echt toe doet, wat of wie voor jou belangrijk of zinvol is in je leven.

Dit jaar loop ik, net als vorig jaar, weer mee met de Nijmeegse Vierdaagse. Dat is van 18 t/m 21 juli. Een hele geweldige voorbereiding heb ik niet gehad, maar ik denk dat ik het wel zal halen. Ik mag 30 kilometer lopen, gelukkig. Mijn goede vriend loopt 50 kilometer, maar dat moet hij zelf weten. 

vakantie herinneringenIk herinner me (terwijl ik nog geen vakantie heb!) mijn deelname van vorig jaar en 40 jaar geleden toen ik ook mee liep. Net buiten Nijmegen zat er altijd een man langs de kant met een megafoon. Hij begroette iedereen die langs liep en zat er al vanaf 04.00 ’s ochtends! Het enige wat hij zei was: ‘Goedemorgen’. In allerlei toonaarden. Om iedereen een hart onder de riem te steken bij de tocht die nog moest beginnen. Hij stond dan ook bekend als de Goedemorgenman. Toen ik vorig jaar jaar op de plek langs liep waar hij altijd zat, hoorde ik geen mannenstem, maar twee vrouwen stemmen. Zij stonden naast een groot spandoek met de tekst ‘In memoriam Goedenmorgenman’. Het waren de dochters van de Goedemorgenman, die was overleden. 

Het greep me aan. Wellicht kwam dat omdat ik ook moest denken aan het overlijden van Johanna, mijn vrouw, en alle emoties die daar bij komen kijken. Ik vond het mooi dat zijn dochters zijn traditie hadden voortgezet en dat zijn ‘Goedemorgen’ door hun werd doorgegeven. 

Zo’n herinnering vind ik waardevol. Het doet er toe. Het bepaald mij bij wat er belangrijk is in het leven, mijn leven. En zo hoop ik, dat als je ook vrij bent, tijd hebt voor jezelf, uit of thuis, dat er herinneringen boven komen, die voor jou belangrijk zijn en die er toe doen.  

Ik wens jullie een hele mooie, warme zomer toe.

Ds. Bob Wijnbergen

 

Viering zondag 9 juli

De profeet Zacharia heeft een toekomstvisioen. Geen strijdwagens meer die soldaten vervoeren, geen paarden voor de oorlog, geen bogen om mensen te doden.

zondag 9 juliDe woorden van Jezus vandaag zijn bemoedigend en eenvoudig. Komt allen tot Mij die uitgeput zijt en onder lasten gebukt. Het klinkt alsof Jezus ons bidt en smeekt om Hem alle vertrouwen te schenken. Hij weet: er is zoveel moeheid, zoveel lasten, zo weinig rust, stilte en verlichting. Mensen dragen verdriet bij zich, teleurstellingen, pijn, gemis, weinig hoop. Mensen hebben het druk, zijn altijd druk in de weer, dag aan dag. Mensen moeten zoveel, of ze willen of niet, want ze willen zoveel. Te veel soms. Veel gevoelde onrust komt ook voort uit onvrede met het eigen leven, met wat je bent, met wat je doet, met wat je eigenlijk wilt en toch niet doet.

Jezus nodigt ons uit zijn juk op te nemen en niet het juk dat de machtigen van de wereld je opleggen. Jezus’ woord eigen te maken en van Hem te leren wat leven is: je zult rust vinden voor je ziel. Bij Hem mag je zijn wie je bent en hoef je niet te zijn wat een ander of de samenleving vindt dat je moet zijn. Voor wie niet sterk is: een zwaar juk, een ondraaglijke last. Jezus is ontwapenend, wil niets van je, zegt alleen maar van zichzelf: Ik ben zachtmoedig en nederig van hart, Ik ben slechts jouw dienaar, dat alleen. Taal voor de eenvoudigen, niet voor de geleerden en de machtigen der aarde. Taal voor de zoekers, zoekers naar antwoorden op hun levensvragen. Taal voor gelovigen, die Gods stille nabijheid hebben ervaren.

Als Jezus in zijn eigen leven, in de crisis van het leven van de mens die rondom Hem staan, desondanks weet te bidden: Ik dank u, Vader: dan mogen wij  niet bij achterblijven en mogen ook wij bidden: Ik dank u Vader, dat er hier in onze gemeenschap zo veel geloof is. Zoveel vertrouwen in U, onder de mensen, die uw boodschap wel hebben verstaan, die weet hebben van uw liefde en van uw ontferming over mens en wereld.

Voorganger in deze viering is pastor Frank Beuger.

 

Startzondag 10 september

10 september is de Startzondag. Graag nodigt de Raad van de OGH u uit om op 10 september na de viering te blijven voor een gezamenlijke koffie.

Daarna gaan we een informele activiteit doen in de buurt van het Theater van Mediant. Waarna we afsluiten met een lunch. Het inschrijfformulier hiervoor zal vanaf half augustus na de viering liggen. Graag weten we hoeveel mensen er komen, i.v.m. de lunch.

 

Voorgangerswissel

In de afgelopen jaren hebben we onze pastor Fons Peters helaas vaak moeten missen. Hij heeft nu het besluit genomen definitief terug te treden en niet meer voor te gaan bij de OGH. We gaan hem zeker missen en willen hem heel hartelijk bedanken voor al die jaren die hij voor is gegaan bij de OGH.

We zijn blij dat Frank Beuger onze nieuwe vaste RK voorganger wil worden en voor hem in de plaats kan komen. We kennen Frank al een tijd, maar voor nu toch een heel hartelijk welkom voor Frank als vaste voorganger.

 

Collectedoelen juli en augustus 2023

Juli 2023

In juli collecteren we tijdens onze vieringen voor Stichting Leergeld, Vluchtelingenwerk, het Huis van Verhalen, het Fonds Bijzondere Noden en de Voedselbank.
Onderstaand een korte uitleg wat de doelstelling van deze plaatselijke en landelijke instellingen is. Mocht u meer willen weten dan vindt u op de websites van de genoemde instellingen uitgebreide informatie.

  • Zondag 2 juli collecteren we voor Stichting Leergeld.
    Stichting Leergeld Enschede maakt het voor kinderen uit gezinnen die moeilijk kunnen rondkomen mogelijk om deel te nemen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten. Hiermee voorkomen zij dat kinderen (4 tot 18 jaar) in de gemeente Enschede door geldgebrek niet mee kunnen doen. Gezinnen met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum (bijstandsniveau) komen in aanmerking. Dit kunnen gezinnen zijn die een inkomen uit een uitkering, dienstverband of onderneming hebben. Vergoed worden zaken als een fiets, computer, schooltas, of gymkleding. Ook worden kosten voor een zwemdiploma, schoolreisje of studieweek vergoed.
  • Zondag 9 juli is de collecte bestemd voor Vluchtelingenwerk Nederland.
    Vluchtelingenwerk is de enige organisatie in Nederland die vluchtelingen in alle stadia van hun verblijf bijstaat. Ze doen dat met een netwerk van locaties, medewerkers en vrijwilligers in het hele land.
  • Zondag 16 juli is de bijzondere collecte bestemd voor het Huis van Verhalen.
    Het Huis van Verhalen is een ontmoetingsplek in de Enschedese wijk Roombeek waar verhalen centraal staan. Het verhaal van de vuurwerkramp wordt verteld tijdens activiteiten zoals inloopmiddagen en maandelijkse rondleidingen.
  • Zondag 23 juli is de collecte voor het Fonds Bijzondere Noden.
    Het Fonds Bijzondere Noden Enschede is een particulier initiatief en zet zich in voor inwoners van Enschede met materiële noden. Want ondanks dat armoede in een land als Nederland niet zou moeten voorkomen is de praktijk vaak anders.
  • Zondag 30 juli zamelen we geld in voor de Voedselbank.
    De Stichting Voedselbank Enschede-Haaksbergen helpt mensen die niet genoeg geld hebben om iedere dag een volledige maaltijd op tafel te zetten. Zij zamelen levensmiddelen in en stellen deze gratis ter beschikking aan huishoudens die tijdelijk, onvoldoende in hun levensbehoefte kunnen voorzien. Op verzoek van professionele hulpverleners helpen zij in de regio Enschede Haaksbergen ongeveer 550 huishoudens met het tijdelijk verstrekken van gratis voedselpakketten.

 

Augustus 2023

In augustus collecteren we tijdens onze vieringen voor plaatselijke en internationale doelen: Stichting Leergeld, het Oecumenisch Citypastoraat, De Wonne en Stichting Titané.
Onderstaand een korte uitleg wat de doelstelling van de instelling is. Mocht u meer willen weten dan vindt u op de websites van de genoemde instellingen uitgebreide informatie.

  • Zondag 6 augustus gaat de opbrengst van de bijzondere collecte naar de Stichting Leergeld.
    Stichting Leergeld Enschede maakt het voor kinderen uit gezinnen die moeilijk kunnen rondkomen mogelijk om deel te nemen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten. Hiermee voorkomen zij dat kinderen (4 tot 18 jaar) in de gemeente Enschede door geldgebrek niet mee kunnen doen. Gezinnen met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum (bijstandsniveau) komen in aanmerking. Dit kunnen gezinnen zijn die een inkomen uit een uitkering, dienstverband of onderneming hebben. Vergoed worden zaken als een fiets, computer, schooltas, of gymkleding. Ook worden kosten voor een zwemdiploma, schoolreisje of studieweek vergoed.
  • Zondag 13 augustus is de bijzondere collecte bestemd voor het Oecumenisch City Pastoraat.
    Het Oecumenisch Citypastoraat Enschede is de "huiskamer van de stad", een plek in de binnenstad voor iedereen die wil praten over zijn leven, zorgen, plezier, of wat haar/hem maar bezig houdt. Je kunt gewoon binnenlopen voor een kopje koffie, thee, een praatje en/of een goed gesprek. Iedereen is welkom. Er zijn altijd 2 vrijwilligers aanwezig om je te woord te staan. Wil je een gesprek met een pastor dan is dat altijd te regelen.
  • Zondag 20 augustus collecteren we voor De Wonne.
    Woongemeenschap de Wonne in Enschede leeft vanuit het christelijk geloof én de franciscaanse spiritualiteit. Vanuit deze inspiratie vangen zij mensen op, die ze voor een tijdje een thuis-gevoel willen geven.
  • Zondag 27 augustus zamelen we geld in voor Stichting Titané.
    De Stichting Titané stelt zich tot doel de armoede op de Molukken te bestrijden met aandacht voor duurzaam en sociaal ondernemerschap. In het Moluks betekent Titané brug. Een belangrijk project is het helpen van kleine boeren met het verbeteren van nootmuskaat en kruidnagelteelt.

 

Rooster vieringen juli en augustus 2023

Juli 2023

Zondag Voorganger: Ds. B. Wijnbergen  
02 juli Organist/pianist:   Gerard van Kempen  
10.00 uur  Doel 1e collecte: Stichting Leergeld Enschede  
       
Zondag Voorganger: Pastor F. Beuger  
09 juli Organist/pianist: Jesse Meerman  
10.00 uur Doel 1e collecte: Vluchtelingenwerk Nederland  
       
Zondag Voorganger: Pastor A. Kemper  
16 juli Organist/pianist: Martin Koning  
10.00 uur Doel 1e collecte: Huis van Verhalen  
       
Zondag Voorganger: Pastor F. Beuger  
23 juli Organist/pianist: Gerrit Dogger  
10.00 uur Doel 1e collecte: Fonds Bijzondere Noden  
       
Zondag Voorganger: Gemeenteledendienst  
30 juli Organist/pianist: Gerrit Dogger  
10.00 uur Doel 1e collecte: Voedselbank  

 

Augustus 2023

Zondag Voorganger: Mevr. G. Slütter-Peterkamp  
06 augustus  Organist/pianist:   Martin Koning  
10.00 uur  Doel 1e collecte: Stichting Leergeld  
       
Zondag  Voorganger:  Ds. B. Wijnbergen  
13 augustus Organist/pianist: Gerard van Kempen  
10.00 uur Doel 1e collecte: Oecumenisch Citypastoraat  
       
Zondag Voorganger: Pastor F. Beuger  
20 augustus Organist/pianist: Jesse Meerman   
10.00 uur Doel 1e collecte: De Wonne  
       
Zondag Voorganger: Mevr. G. Slütter-Peterkamp  
27 augustus Organist/pianist: Martin Koning   
10.00 uur Doel 1e collecte: Stichting Titané  

 

De vieringen worden gehouden in het Helmertheater van Mediant, locatie Helmerzijde, Broekheurnering 1050, Enschede (tenzij anders vermeld).
Na afloop van de viering is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten en koffie of thee te drinken.

Autodienst

Als er mensen zijn die vervoer nodig hebben om naar de zondagse viering te gaan, kunnen zij contact opnemen met Klaas Hessels, telefoon 4282654.

Kinderoppas

Ouders die gebruik willen maken van de kinderoppas, graag voor zaterdag 16.00 uur bellen naar Herma ter Stege, telefoon 4775956.

 

Volgende Nieuwsbrief

De volgende Nieuwsbrief verschijnt begin september 2023. Artikelen uiterlijk donderdag 31 augustus 2023 sturen naar nieuwsbrief@ogh-enschede.nl.
Actuele informatie, nieuwe berichten en (wijzigingen in) het rooster van de vieringen vindt u altijd op de website van de OGH.