Wordt het onderstaande e-mailbericht niet correct weergegeven?
Klik hier voor de onlineversie.
 
 OGH Nieuwsbrief #155 - 5 mei 2023
 
 
 

Deze Nieuwsbrief

Zondagen van Pasen

Collectedoelen mei 2023

Rooster vieringen mei 2023

Vieringen in mei

​​​​​​​Volgende Nieuwsbrief

 

Zondagen van Pasen

Deze zondagen noemen we de zondagen van Pasen. Afgelopen zondag was dat de 4e zondag van Pasen.
Het thema was Wat valt er te begrijpen? En de evangelielezing ging over de Goede Herder.
Het gaat in de liturgie van deze paaszondagen heel snel: van opstanding en de verschijning terug naar: Hoe is dit zo gekomen? Daarvoor zijn we echt terug naar af gegaan. Naar Jezus die zelf, die toelicht wie hij is.  In het evangelie van Johannes staan de ‘Ík ben’ boodschappen centraal. Hij zegt, in de tekst van deze zondag: ik ben de deur.  Hij is ook de herder bij de deur. 

De Goede Herder, voor mij dé klassieker in de Bijbel. Maar nog steeds een heel troostend beeld. Dit heb ik als kind ook sterk meegekregen. Het deed me meteen denken aan psalm 23, De Heer is mijn Herder, de psalm waarmee mijn moeder is begraven, het was haar favoriete lied en tekst. Als ik op begraafplaatsen kom of rouwadvertenties lees, valt me die psalm altijd weer op. De goede herder vind ik ook een mooi beeld. Het geeft rust en vertrouwen. Voor mijn moeder was dat het geloof waar ze vast op vertrouwde.  Een herder die over ons waakt en waar wij op mogen vertrouwen. Maar zo simpel voelt het meestal niet, zo’n vast vertrouwen is nog niet zo makkelijk.

De thema’s ‘deur’, ‘stem’, ‘herder’ en ‘stal’ kwamen in alle lezingen van deze zondag aan de orde en worden in de evangelielezing gekoppeld aan Jezus. 
Laten we ons weiden en hoeden, durven we daar op te vertrouwen en wat betekent dat dan voor ons? Begrijpen we wat hij tegen ons zegt, als hij zegt ik ben de deur. Wat brengt het ons? 
Zijn we een herder of een rover, een huurling. Hoe staan wij in het leven? Jezus vraagt ook van ons dat we omzien naar elkaar, zorg dragen voor anderen, als een herder die waakt over zijn schapen. Daar hebben we bij stilgestaan. 

Het was weer een eer om als gemeentelid voor te gaan. Het brengt mij ook verdieping van het geloof en aandacht voor mijn eigen beweegredenen. Ik hoop dat we allemaal vorm kunnen geven aan het zijn van een Goede Herder.

Gerdien Looman

 

Collectedoelen mei 2023

In mei collecteren we tijdens onze vieringen voor het Huis van Verhalen, Vluchtelingenwerk, Stichting Titané, en de OGH.
Onderstaand een korte uitleg wat de doelstelling van de instelling is. Mocht u meer willen weten dan vindt u op de websites van de genoemde instellingen uitgebreide informatie.

  • Zondag 7 mei collecteren we voor het Huis van Verhalen.
    Het Huis van Verhalen is een ontmoetingsplek in de Enschedese wijk Roombeek waar verhalen centraal staan. Het verhaal van de vuurwerkramp wordt verteld tijdens activiteiten zoals inloopmiddagen en maandelijkse rondleidingen.
  • Zondag 14 mei is de collecte bestemd voor Vluchtelingenwerk Nederland.
    Vluchtelingenwerk is de enige organisatie in Nederland die vluchtelingen in alle stadia van hun verblijf bijstaat. Ze doen dat met een netwerk van locaties, medewerkers en vrijwilligers in het hele land.
  • Zondag 21 mei is de bijzondere collecte bestemd voor Stichting Titané.
    De Stichting Titané stelt zich tot doel de armoede op de Molukken te bestrijden met aandacht voor duurzaam en sociaal ondernemerschap. In het Moluks betekent Titané brug. Een belangrijk project is het helpen van kleine boeren met het verbeteren van nootmuskaat en kruidnagelteelt.
  • Tijdens de Pinksterzondagviering van 28 mei collecteren we alleen voor de OGH.

 

Rooster vieringen mei 2023

Zondag Voorganger: Mevr. G. Slütter-Peterkamp  
07 mei  Organist/pianist:   Gerrit Dogger  
10.00 uur  Doel 1e collecte: Huis van Verhalen  
       
Zondag Voorganger: Pastor F. Beuger  
14 mei Organist/pianist: Martin Koning  
10.00 uur Doel 1e collecte: Vluchtelingenwerk Nederland  
       
Zondag Voorganger: Pastor A. Kemper  
21 mei Organist/pianist: Gerard van Kempen  
10.00 uur Doel 1e collecte: Stichting Titané  
       
Zondag Voorgangers: Pastor F. Beuger Pinksteren
28 mei Organist/pianist: Christian Wartena  
10.00 uur Doel 1e collecte: OGH  

 

De vieringen worden gehouden in het Helmertheater van Mediant, locatie Helmerzijde, Broekheurnering 1050, Enschede (tenzij anders vermeld).
Na afloop van de viering is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten en koffie of thee te drinken.

Autodienst

Als er mensen zijn die vervoer nodig hebben om naar de zondagse viering te gaan, kunnen zij contact opnemen met Klaas Hessels, telefoon 4282654.

Kinderoppas

Ouders die gebruik willen maken van de kinderoppas, graag voor zaterdag 16.00 uur bellen naar Herma ter Stege, telefoon 4775956.

 

Vieringen in mei

Viering zondag 14 mei

14 mei

Jezus ziet de bedrukte gezichten van zijn leerlingen voor zich. Ze zitten met elkaar te smoezen. Dit keer willen ze geen domme vragen stellen, want dat hebben ze al zo vaak gedaan. Waar heeft Jezus het over als hij zegt: Nog een korte tijd en jullie zien me niet meer, maar kort daarna zien jullie me terug? En: Ik ga naar de Vader? Wat betekent: nog een korte tijd? Wat bedoelt hij toch? Begrijp jij er iets van? Nee, ik snap het ook niet.

Wanneer Jezus spreekt over nog een korte tijd en jullie zien me niet meer, maar kort daarna zien jullie me terug: over wat voor korte tijd spreekt hij dan? Hoe kort is kort? Kort is bij Jezus dat je het hebt leren uithouden in de crisis. De bodem ervan hebt leren voelen en aanvaarden. Crisis betekent volgens Jezus dat je als gelovige regelmatig vervelende opmerkingen krijgt te incasseren over je geloof.

Crisis is niet leuk. Meestal een bak ellende. Maar volgens het evangelie van korte duur. Van korte duur met het oog op de blijvende vreugde die erna komt. En in die vreugde komt Jezus zelf mee. In die vreugde zul je Jezus zien. Ben je door de crisis heen gekomen en sta je in de vreugde van de Heer, dan zie je Hem van aangezicht tot aangezicht en valt alles op z’n plek. Dan zal je vreugde volmaakt zijn, is Jezus laatste woord. En dat klinkt ons als muziek in de oren.

Voorganger in deze viering is pastor Frank Beuger.

 

Viering zondag 28 mei, Pinksteren

We lezen uit Johannes 14, 23-29

We leven in een tijd van een Babylonische spraakverwarring: de regering heeft geen oor voor haar burgers, iedereen leest zijn eigen krant, volgt zijn eigen favoriete zender, blog of twitteraccount en wordt voortdurend bevestigd in zijn eigen gelijk. Complot denken is niet van de lucht en langs de digitale weg worden dagelijks mensen gekruisigd. Het Eerste Testament vertelt hoe de mensen dachten God naar de kroon te kunnen steken met hun toren, maar doordat ze elkaar niet meer verstonden kwam van hun overmoedige onderneming niets terecht. Ook nu bouwen velen driftig aan hun deel van de toren, er heilig van overtuigd dat zij alleen weten hoe het project bedoeld is. Er is in deze tijd daarom dringend behoefte aan een Heilige Geest. Hoe kunnen we leren elkaars taal weer te verstaan? Pinksteren wordt vaak gezien als het spiegelverhaal van de Babylonische spraakverwarring. Plotseling, op wonderbaarlijke wijze, begrepen mensen uit verschillende windstreken en met verschillende achtergronden elkaar weer! Kortom: wat kan Pinksteren 2023 voor ons betekenen?

28 meiMisschien dit: het Woord komt tot leven, het Woord wordt voelbaar. Het Woord wordt begrijpelijk, voor iedereen verstaanbaar. Ineens raakte met Pinksteren allen zo geïnspireerd dat dit omschreven wordt als vlammend van vuur. Vervuld van de Heilige Geest gaan de mensen naar buiten en spreken ze op luide toon in vreemde talen. Mensen, afkomstig uit alle windstreken, verstaan hun woorden, horen van Gods grote daden in hun eigen taal en voelen zich aangesproken.

Pinksteren is het feest dat oproept tot herstel van de communicatie. De communicatie die al sinds de Babylonische spraakverwarring verstoord is. God laat ook met Pinksteren weten dat hij zijn verbond met de mensen trouw blijft. Hij blijft ons vragen: Waar ben je? Hoe gebruik je je tijd? Leef je alleen voor jezelf of ook voor anderen? Heb je gezocht naar zegen of ben je een zegen voor anderen geweest? Hoe beantwoord jij deze vraag? Misschien door de ontmoeting aan de gaan, de communicatie te openen met andersdenkenden, met wie je eigenlijk níets lijkt te hebben.

Wij staat vaak niet open voor de Geest van God. We zijn vaak gevangen in eenzaamheid, voelen ons alleen en niet gerespecteerd, begrepen of geliefd; zijn te hard voor anderen maar ook voor onszelf. Ik wens ons allen een zalig Pinksteren: Dat we in elkaar die Ene Geest mogen herkennen. Heilig: aanzettend tot inspiratie en eenheid.

Voorganger in deze viering is pastor Frank Beuger.

 

Volgende Nieuwsbrief

De volgende Nieuwsbrief verschijnt begin juni 2023. Artikelen uiterlijk donderdag 1 juni 2023 sturen naar nieuwsbrief@ogh-enschede.nl.
Actuele informatie, nieuwe berichten en (wijzigingen in) het rooster van de vieringen vindt u altijd op de website van de OGH.