Wordt het onderstaande e-mailbericht niet correct weergegeven?
Klik hier voor de onlineversie.
 
 OGH Nieuwsbrief #169 - 30 augustus 2024
 
 
 

Deze Nieuwsbrief

Nieuw kerkelijk seizoen

Verslag bloemschikavond

Collectedoelen september 2024

Rooster vieringen september 2024

Viering zondag 1 september

Viering zondag 15 september

Viering zondag 29 september

​​​​​​​Volgende Nieuwsbrief

 

Nieuw kerkelijk seizoen

In de zomervakantie heb ik mooie steden en dorpen in Duitsland en Oostenrijk mogen bezoeken. In alle steden en dorpen die ik bezoek loop ik altijd een aantal kerken in en als het even mogelijk is, probeer ik er een kerkdienst bij te wonen. Het is altijd weer verrassend en bijzonder om te zien hoe plaatselijke geloofsgemeenschappen zijn georganiseerd en hoe zij proberen het geloof uit te dragen.

Als er één ding is wat ik heb geleerd, is het dat je niet alleen kunt geloven. Zonder mijn kerk, vrienden en familie zou ik nooit zo zeker staan in mijn geloof als dat ik nu doe. Het is bijzonder moeilijk om zonder mensen om je heen te leven. Zelfs als je heel erg je best doet, is het nog vrijwel onmogelijk om mensen volledig te ontwijken. Maar aan de andere kant is het leven ook heel moeilijk als je geen mensen om je heen hebt. Mensen zijn sociale wezens. Dit geldt op vele gebieden. Zeker op het gebied van geloof.

Ik merk dat het soms echt niet makkelijk is om te geloven. God voelt soms ontzettend ver weg in deze tijd van oorlogen en conflicten en stille tijd nemen lijkt af en toe een hele klus in onze jachtige wereld. Het zijn dingen die ik met niet-gelovige vrienden soms moeilijk kan bespreken, want zij begrijpen het niet altijd even goed. Een mede-gelovige begrijpt wat je doormaakt, omdat het meestal problemen zijn die (bijna) alle christenen wel eens ervaren.

Een hechte geloofsgemeenschap zijn is ontzettend belangrijk om twijfels en moeilijkheden in het geloof te bespreken en op te lossen. Ook Paulus beschrijft dat we een gemeenschap moeten vormen waarin wij elkaar steunen en helpen. Hij zegt: Ik moedig jullie aan, broeders en zusters, om één te zijn met elkaar. Dat zeg ik jullie namens onze Heer Jezus Christus. Zorg ervoor dat jullie geen ruzie met elkaar maken. Wees één en streef naar hetzelfde doel. Volgens Paulus moeten we dus één zijn met elkaar. Dit kan alleen als wij elkaar liefdevol behandelen en elkaar steunen. Alleen door elkaar te ondersteunen kunnen we als gemeenschap groeien.

Een bekend beeld uit de Bijbel is de vergelijking van de geloofsgemeenschap met een lichaam. Paulus zegt: een lichaam is één geheel, maar bestaat wel uit verschillende lichaamsdelen. Al die lichaamsdelen vormen samen één lichaam. Zo is het ook met Christus. Want we zijn allemaal in één Geest ondergedompeld, zodat we samen één Lichaam werden. We zijn allemaal vol van dezelfde Geest.

Meer één zijn dan een lichaam één is, kan bijna niet. Een lichaam bestaat uit allerlei verschillende onderdelen die los van elkaar niks kunnen. Je voeten ondersteunen de rest van je lichaam als je staat. Je handen helpen je lichaam zich te wassen. Je ogen helpen je lichaam de wereld te verkennen. Het lichaam is een groot samenwerkingsverband. Zo moet dat ook zijn in een geloofsgemeenschap. Niemand is belangrijker dan een ander om de talenten of ervaring die hij of zij bezit.

Ik wens ons voor het nieuwe kerkelijk seizoen dat voor ons ligt, met al zijn kansen en uitdagingen, veel moed, kracht, geloof en liefde toe. Alles wat we nu zijn, hebben we alleen aan God te danken. Dus wees trots op de Heer en alles wat Hij voor ons maakt en doet. Wees trots op Zijn schepping. Wees trots op elkaar.

Frank Beuger

 

Verslag Bloemschikavond

helmgrasOp 23 juli was er eindelijk weer een bloemschikavond gepland. De afgelopen jaren heeft dit vanwege corona stilgelegen, nu kon het weer.

Het verzamelpunt was bij de receptie van Mediant om kwart voor zeven, helaas kwam het hemelwater met bakken uit de lucht, kon het nog wel doorgaan? Maar gelukkig waren de weergoden met ons, de regen stopte.

Er kwamen 17 belangstellenden waaronder 3 mannen. Eerst was er koffie met cake en toen konden we naar buiten om bloemen te plukken. Dit alles vond plaats in de kas van het Helmgras, een prachtige plek om te mogen plukken en te schikken. Het eindresultaat waren dan ook mooie bloemstukjes. De avond werd afgesloten met een hapje en een drankje.

We kunnen terugkijken op een zeer geslaagde avond die zeker voor herhaling vatbaar is. Met dank aan het Helmgras voor het beschikbaar stellen van de kas.

Namens de bloemengroep,
Herma ter Stege

 

Collectedoelen september 2024

In de maand september collecteren we voor plaatselijke en landelijk opererende goede doelen. Het gaat om de volgende: Stichting Titané, Huis van verhalen, De Viermarken, Vluchtelingenwerk en Voedselbank.

  • Zondag 1-9-2024 Stichting Titané (Molukken)
    De Stichting Titané stelt zich ten doel de armoede op de Molukken te bestrijden met aandacht voor duurzaam en sociaal ondernemerschap. In het Moluks betekent Titané brug. Een belangrijk project is het helpen van kleine boeren met het verbeteren van nootmuskaat en kruidnagel teelt.
  • Zondag 8-9-2024 Huis van verhalen
    Het Huis van Verhalen is een ontmoetingsplek in de Enschedese wijk Roombeek waar verhalen centraal staan. Het verhaal van de vuurwerkramp wordt verteld tijdens activiteiten zoals inloopmiddagen en maandelijkse rondleidingen.
  • Zondag 15-9-2024 De Viermarken
    De Viermarken is een participatie boerderij waar mensen met diverse achtergronden kunnen komen helpen. Het is een biologische c.q. streek-boerderijwinkel die in de noordwestelijke stadsrand van Enschede ligt.
    Het is de plek waar wij dit jaar onze startzondag houden. Er is één collecte die in zijn geheel aan De Viermarken wordt aangeboden.
  • Zondag 22-9-2024 Vluchtelingenwerk
    Vluchtelingenwerk Nederland is de enige organisatie in Nederland die vluchtelingen in alle stadia van hun verblijf bijstaat. Ze doen dat met een netwerk van locaties, medewerkers en vrijwilligers in het hele land.
  • Zondag 29-9-2024 Voedselbank Enschede-Haaksbergen
    De Stichting Voedselbank Enschede-Haaksbergen helpt mensen die niet genoeg geld hebben om iedere dag een volledige maaltijd op tafel te zetten. Zij zamelen levensmiddelen in en stellen deze gratis ter beschikking aan huishoudens die tijdelijk, onvoldoende in hun levensbehoefte kunnen voorzien. Op verzoek van professionele hulpverleners helpen zij in de regio Enschede Haaksbergen ongeveer 550 huishoudens met het tijdelijk verstrekken van gratis voedselpakketten.

Op de websites van de genoemde instellingen vindt u uitgebreide informatie.

 

Rooster vieringen september 2024

Zondag Voorganger: Pastor F. Beuger  
01 september Organist/pianist:   Gerrit Dogger  
10.00 uur  Doel 1e collecte: Stichting Titané  
       
Zondag  Voorganger:  Pastor A. Kemper  
08 september Organist/pianist: Martin Koning  
10.00 uur Doel 1e collecte: Huis van Verhalen  
       
Zondag Voorganger: Pastor F. Beuger Startzondag
15 september Organist/pianist: Gerrit Dogger  
10.00 uur Doel 1e collecte: De Viermarken  
       
Zondag Voorganger: Gemeenteledendienst  
22 september Organist/pianist: Gerrit Dogger  
10.00 uur Doel 1e collecte: Vluchtelingenwerk Nederland  
       
Zondag Voorganger: Pastor F. Beuger  
29 september Organist/pianist: Gerrit Dogger   
10.00 uur Doel 1e collecte: Stichting Voedselbank  

 

De vieringen worden gehouden in het Helmertheater van Mediant, locatie Helmerzijde, Broekheurnering 1050, Enschede (tenzij anders vermeld).
Na afloop van de viering is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten en koffie of thee te drinken.

Autodienst

Als er mensen zijn die vervoer nodig hebben om naar de zondagse viering te gaan, kunnen zij contact opnemen met Klaas Hessels, telefoon 4282654.

Kinderoppas

Ouders die gebruik willen maken van de kinderoppas, graag voor zaterdag 16.00 uur bellen naar Herma ter Stege, telefoon 4775956.

 

Viering zondag 1 september

EERSTE LEZING: Zacharia 8, 4-8 en 20-23
TWEEDE LEZING: Efeziërs 6, 10-20
EVANGELIE: Marcus 8, 22-26

01 septemberHoe vaak gebeurt het niet dat je iets mist? Dat je iets niet gezien hebt? Dat iemand je vertelde hoe hij opzag tegen bijvoorbeeld een aanstaande operatie, maar dat je niet even gebeld of geappt hebt om sterkte te wensen op de dag van de operatie, of niet meteen daarna hebt gebeld?

Als je iets mist of iets niet gezien hebt, dan is het moeilijke ervan dat het niet zo is dat je het niet wist of niet had moeten weten. Ja, je hebt gehoord dat het met hem of haar niet goed gaat en als je dat niet gehoord hebt, dan had je het misschien op een andere manier moeten weten of merken. We hoeven tenslotte niet alles aan elkaar aan te geven, toch? Liefde tussen mensen is niet alleen maar iets voelen voor elkaar, maar ook aanvoelen. En aanvoelen is niet altijd onze sterkste kant.

Jezus bevindt zich te midden van zijn eigen mensen die veel over God gehoord hebben. Maar om de een of andere redenen zien ze het niet. Ze zien de wonderen wel, maar ze zien niet wat ze vertellen over God. Ze zien de wonderen wel, maar ze zien God niet. Natuurlijk kun je God niet zien. Maar je kunt wel zien wat de woorden over God betekenen. Over wat je bijvoorbeeld moet doen. En wanneer het erop aankomt dat je wat doet. Hoe vaak laten we iets niet na waarvan we weten dat we dat moeten doen? Gewoon uit luiheid of onachtzaamheid. Het nu niet belangrijk vinden. Terwijl het voor een ander wel belangrijk is. Of omdat het anders mis gaat.

Voorganger in deze viering is pastor Frank Beuger.

 

Viering zondag 15 september

EERSTE LEZING: Jesaja 45,20-25
TWEEDE LEZING: Jakobus 2,1-18
EVANGELIE: Marcus 9,14-29

15 septemberWat een dramatisch verhaal, die gebeurtenissen rondom die arme jongen in het evangelie van vandaag. Wat een leven heeft die knaap gehad tot nu toe. Hij kan niet praten, hij kan niet horen, hij leidt aan heftige epilepsieaanvallen. Tijdens die aanvallen is de jongen in het water terecht gekomen en ook in het vuur. Hij zal daar wel littekens aan hebben overgehouden. En nu zegt Marcus dat deze jongen zijn kwalen te danken heeft aan een boze, onreine geest. Sommige bijbeluitleggers geloven dat niet meer zo. Zij menen dat bezetenheid door boze geesten meer te maken had met het inzicht van de mensen in die tijd. Zo zag men dat nu eenmaal: fysieke klachten werden geestelijk uitgelegd. Maar wij weten het anno 2024 wel beter.

Hoe de jongen uit de geschiedenis onder de invloed van boze geesten is gekomen, vertelt het evangelieverhaal niet. Maar wel het feit dat het zo is. Wat een drama! Wat een machteloos gevoel ook voor die vader. Een mens is nergens zo kwetsbaar als bij een ernstige ziekte van je eigen kind. In die gebrokenheid speelt de geschiedenis van vandaag zich af. En wat een contrast dan als we kijken naar het voorgaande. We hebben het niet gelezen, maar in het voorgaande gedeelte, vlak voor het gebeuren rondom deze zieke jongen heeft de verheerlijking op de berg plaatsgevonden. Boven op die berg had God trots uitgeroepen: Dit is mijn Zoon, de geliefde, hoort naar Hem. Een hemels gebeuren. Met Mozes en Elia, als verpersoonlijking van de wet en de profeten, als getuigen. Tegenover dit hemelse gebeuren staat het aardse gebeuren onder aan de berg. Niks hemel op aarde. Eerder de hel op aarde. Een jongen in de greep van de boze. En zijn vader is machteloos. En nu is hij ten einde raad naar de leerlingen van Jezus gekomen. Misschien dat zij iets kunnen uitrichten.

Gods verhoring van gebeden is niet afhankelijk van de mate van ons geloof, maar of we met ons kleine geloof bij de juiste Persoon komen. Twijfel is niet erg. Ik zal u eerlijk bekennen dat ik heel vaak twijfel of mijn gebeden wel worden verhoord. Ik weet niet altijd wat Gods bedoeling is. Ik weet ook niet altijd zeker of ik de goede beslissingen neem. Het is vaak niet veel meer dan proberen te verstaan wat de wil van God is.

Maar ik ga met die twijfel wel naar de juiste Persoon. Als ik niet naar Hem zou toegaan, dan is dat ongeloof. Ongeloof is heel wat anders dan twijfel. Ongeloof is niet-geloven, of niet-meer-geloven. Twijfel is je afvragen of je het wel bij het goede eind hebt. Twijfel is niet erg. Wie twijfelt zoekt naar antwoorden en kan er juist dankzij die twijfel veel sterker uitkomen. Wie niet gelooft is passief, wie twijfelt is actief.

Voorganger in deze viering is pastor Frank Beuger.

 

Viering zondag 29 september

EERSTE LEZING: Numeri 11,24-29
TWEEDE LEZING: Jakobus 4,11-17
EVANGELIE: Marcus 9,38-50

29 septemberHoe wilt U aangesproken worden? Hoe wil jij aangesproken worden? Met U of jij?

Als ik die vraag opwerp, doel ik op meer dan alleen fatsoensregels of etiquette in het persoonlijk contact. Het gaat ook om hoe we met elkaar omgaan in groter verband, in de maatschappij van vandaag. Hoe spreken we elkaar aan? Daar is het nodige over te doen. De toon in het maatschappelijk debat. De scheldpartijen en erger op sociale media. Hoe wilt u aangesproken worden? In het evangelie van vandaag gaat het er nogal scherp aan toe. Jezus geeft onderricht, zoals dat zo mooi heet, maar het lijkt meer een strafgericht. Wat zegt Hij? Als je hand je op de verkeerde weg brengt, hak hem af. Als je voet je op het verkeerde pad leidt, zelfde recept. Beter mank naar de hemel dan huppelend naar de hel. Als je oog je verleidt, ruk het uit, beter één oogje in het zeil dan met beide ogen de hel tegemoet.

Wat zijn dat voor uitspraken? Is dat de toon waar we in de kerk van vandaag behoefte aan hebben? Jezus is hier zo scherp is omdat de zaak waar het hem om te doen is dat vraagt. Kiezen voor het Koninkrijk van God vraagt om radicale beslissingen, geen halfbakken compromissen. Als je dan met mensen te maken krijgt die roet in het eten gooien in plaats van zout, mensen die de gelovigen van de goede weg afbrengen, dan kunnen ze maar beter met een molensteen om in zee geworpen worden.

In onze huidige samenleving zijn we er goed in om de verschillen scherp te markeren. Misschien is dat ook eigen aan ons Nederlanders. Er zijn krachten in de politiek en de media die er een belang bij hebben om de verschillen te markeren. Om zich af te zetten, in plaats van de verbinding te zoeken. Het publieke debat verhardt: voorbeelden zijn tot in de Tweede Kamer te geven. Was dat vroeger ook zo? Wat wel van deze tijd is, is de zorg dat we steeds meer van elkaar vervreemden; een samenleving waarin we steeds meer langs elkaar heen leven, ieder in zijn of haar eigen bubbel van eigen gelijk. Het is ook een gevaar dat we in de kerk lopen. Als de kerkgemeenschap een plaats is waar je alleen bevestigd wordt in je eigen gelijk, waar alleen maar ruimte is voor gelijkgestemden, waar de tegenstem ontbreekt, waar we het zo gezellig met elkaar hebben, ons soort mensen, dan is dat ook een manier om de ander buiten te sluiten en van ons te vervreemden.

Zorg dat jullie – Jezus spreekt tot zijn leerlingen – en dat betekent over hun hoofden heen altijd ook tot de kerk – zorg dat jullie het zout in jezelf niet verliezen. Wees scherp, wees kritisch, blijf alert. Zorg dat het geen zouteloze bedoening wordt. Maar ook: bewaar onder elkaar de vrede. Niet de zoete lieve vrede van de mantel der liefde die alles bedekt. Maar de vrede als werkwoord, die voortkomt uit een actieve betrokkenheid en een echte openheid voor elkaar, waarin er altijd meer kan gebeuren dan je vooraf gedacht had en meer mensen mee blijken te doen dan jij had vermoed.

Voorganger in deze viering is pastor Frank Beuger.

 

Volgende Nieuwsbrief

De volgende Nieuwsbrief verschijnt begin oktober 2024. Artikelen uiterlijk donderdag 3 oktober 2024 sturen naar nieuwsbrief@ogh-enschede.nl.
Actuele informatie, nieuwe berichten en (wijzigingen in) het rooster van de vieringen vindt u altijd op de website van de OGH.