Wordt het onderstaande e-mailbericht niet correct weergegeven?
Klik hier voor de onlineversie.
 
 OGH Nieuwsbrief #140 - 31 december 2021
 
 
 

Deze Nieuwsbrief

Het jaar 2021 is bijna voorbij

 Actie Kerkbalans 2022

Kerkbijdrage rechtstreeks overmaken naar de OGH

Uit de Raad, december 2021

Rooster vieringen januari 2022

Volgende Nieuwsbrief

 

Het jaar 2021 is bijna voorbij

Beste mensen,

SneeuwHet jaar 2021 is bijna voorbij. Als u dit leest is het nieuwe jaar begonnen. Jaarwisselingen maken mij altijd wat weemoedig. Terugkijken, wat is er gebeurd?  2021 stond het hele jaar in het teken van Corona, van ziekte en gezondheid en afstand, voor de hele wereld maar ook persoonlijk. Het is een jaar dat ik nadrukkelijker ging terugkijken op mijn leven, met als resultaat dat ik het vervolg met gretigheid aanga. Kom maar op met ‘22

In ’21 heb ik in de Raad de taak van secretaris op me genomen, nadat Diny Ruesink afscheid had genomen. Nou ja, afscheid genomen, dat is dus nog niet echt gelukt door alle Corona maatregelen. Dat houden we nog even te goed.

Ik hoop dat we elkaar in goede gezondheid weer terug gaan zien in het nieuwe jaar!

Fijne jaarwisseling en alle goeds voor 2022!! 

Sterretjes

Gerdien Looman

 

Actie Kerkbalans 2022

Kerkbalans 2022Met de start van het nieuwe jaar is er, zoals u gewend bent, ook de start van de Actie Kerkbalans. Deze landelijke inzamelingsactie, met als doel het in stand houden van de kerken en de vieringen, is een gezamenlijke actie van o.a. de Rooms-Katholieke Kerk en de Protestantse Kerk.
De officiële periode van de actie Kerkbalans is dit jaar van 15 t/m 29 januari 2022 en het thema van de landelijke actie is: “Geef vandaag voor de kerk van morgen!”
Laat u inspireren en toon uw betrokkenheid! Ook door in financieel opzicht uw gewaardeerde bijdrage te leveren.
Achter de schermen wordt er, ook in de Helmerhoek, gewerkt aan de voorbereidingen voor deze actie.
Natuurlijk is er ook nagedacht over alle beperkingen die er zijn om op de ons bekende manier de enveloppen rond te brengen en weer op te halen. Ons houdend aan alle richtlijnen zal dat dit jaar weer net zo gaan als vorig jaar. Misschien hebt u al het een en ander in de verschillende bladen hierover gelezen.

U krijgt de kerkbalansenveloppe deze keer niet aangereikt, maar u zult die aantreffen in uw brievenbus. U wordt gevraagd, indien mogelijk, om de antwoordenveloppe weer terug te bezorgen in de brievenbus van degene die u de kerkbalansenveloppe bezorgde. Natuurlijk treft u daarvoor zijn/haar adres en telefoonnummer aan op de enveloppe of middels een briefje bij de enveloppe.
Uiteraard kan overlegd worden over andere mogelijkheden, mocht u niet in staat zijn de antwoordenveloppe terug te bezorgen.
Een goede mogelijkheid is dat degene die bij u de enveloppe weer komt ophalen, op een af te spreken dag en tijdstip, een tas of doos bij uw voordeur zet waar u de enveloppe in kunt doen, zodat nabij contact vermeden wordt.
Voor de mensen van RK-huize is er ook de mogelijkheid om via een antwoordnummer de retourenveloppe kosteloos terug te sturen.
Omdat de meeste kerkbalansmedewerk(st)ers geen onbekenden voor u zijn, hebben ze enige vrijheid van handelen, mits ze rekening houden met alle geldende regels. Daarom kan het zijn dat er in uw geval toch wordt aangebeld om wat af te spreken over het retourneren van de enveloppe. We vertrouwen op een goede communicatie hierover.

Graag wijzen we u ook nog op de mogelijkheid om uw vrijwillige bijdrage middels een automatische incasso aan uw kerk te geven. Dan hoeven de kerkbalansmedewerkers niet bij u aan de deur te komen! Dat geldt voor beide kerken.
Voor de leden van de PG Enschede is er ook de mogelijkheid van toezeggen per mail. Dat kan als u uw mailadres bekend maakt bij het Kerkelijk Bureau (info@pgenschede.nl) en aangeeft dat u de jaarlijkse kerkbalanstoezegging per mail wilt doen.

Nog even resumerend:
In de week van 17 januari kunt u dus de enveloppe in uw brievenbus verwachten. In diezelfde week of de week daarop graag voor 26 januari de enveloppe retour.

Gelet op het thema van dit jaar, zeggen we graag tegen u: “Geef vandaag ruimhartig, zodat de/uw kerk van morgen kan blijven bestaan!”
Mogen we rekenen op uw steun? We hopen op een geslaagde actie. Ook dit jaar, ondanks alle beperkingen.

Bij voorbaat dank!

Uw coördinatoren in de Helmerhoek:
Wendy Bathoorn              e-mail: wbathoorn@hotmail.nl 
Albert Fransen                  e-mail: a.fransen32@kpnmail.nl 
Jan Willem Visschers       e-mail: jwvisschers@gmx.net                tel. 053 4765535

N.B. Voor contact over of medewerking aan deze actie, bel of mail met een van de coördinatoren.

 

Kerkbijdrage rechtstreeks overmaken naar de OGH

In deze nieuwsbrief wordt aandacht voor de Actie Kerkbalans gevraagd. Als OGH hebben we, in het verlengde van de Actie Kerkbalans, vele jaren een substantiële financiële bijdrage mogen ontvangen van zowel de RK Parochie St. Jacobus de Meerdere als van de Protestantse Gemeente Enschede. Zoals bij velen bekend is enkele jaren geleden van katholieke zijde aangegeven dat zij geen financiële ruimte meer hadden om de OGH financieel te steunen. Afgelopen jaar heeft ook de PGE aangegeven dat ze de jaarlijkse bijdrage aan de OGH met ingang van 2022 beëindigen. Daarmee valt voor ons als OGH met ingang van 2022 een fors deel van onze jaarlijkse inkomsten weg.

Namens de Raad van de OGH wil ik u vragen uw betrokkenheid bij de OGH te tonen door (een deel van) uw jaarlijkse kerkbijdrage niet via de Actie Kerkbalans over te maken naar de RK Parochie of de PGE maar de bijdrage rechtstreeks over te maken op de bankrekening van de OGH.

U kunt uw OGH-bijdrage overmaken naar banknummer:

NL43 INGB 0664 9791 57 ten name van STG MAT BEHEER OECUMENISCHE GELOOFSG HELMERHOEK

Bij de gemeenteleden raadpleging op 14 december hebben enkele leden vragen gesteld over de fiscale consequenties met betrekking tot de aftrekbaarheid van giften.
Als OGH gaan we in 2022 een ANBI status aanvragen zodat giften die naar ons worden overgemaakt fiscaal aftrekbaar blijven. Over het resultaat van deze aanvraag zullen we u via de nieuwsbrief informeren.

Alvast hartelijk dank voor uw welwillende medewerking.
Namens de Raad van de OGH,
René ten Thij, penningmeester

 

Uit de Raad, december 2021

In december 2021 heeft de regering de lockdown afgekondigd die duurt tot 14 januari 2022. Op zaterdagavond heeft de raad besloten dat er tot 14 januari 2022 geen vieringen zijn.

Op 20 december tijdens de reguliere raadsvergadering hebben we dit nogmaals besproken en we blijven op ons standpunt dat er tot 14 januari geen vieringen worden georganiseerd. Als raad vinden we dit een moeilijk besluit, zeker in deze periode, waarin samenzijn en delen van het kerstgevoel belangrijk is. Ook hebben we kort overwogen om de kerstmiddag viering online uit te zenden. Maar gezien de korte tijd en de benodigde organisatie om het goed uit te voeren heeft de raad doen besluiten om dit niet te doen.

De vieringen na 14 januari zijn onder voorbehoud. Begin januari wordt bekend of de huidige lockdown wordt beëindigd of wordt verlengd. De raad zal vervolgens een besluit nemen over de vieringen.

 

Rooster vieringen januari 2022

Zondag Voorganger:    
02 januari  Organist/pianist:      Geen viering
10.00 uur  Doel 1e collecte:    
       
Zondag  Voorganger:     
09 januari  Organist/pianist:    Geen viering 
10.00 uur Doel 1e collecte:    
       
Zondag Voorganger: Pastor A. Kemper  
16 januari Organist/pianist: Gerrit Dogger  Onder voorbehoud 
10.00 uur Doel 1e collecte: De Wonne  
       
Zondag Voorganger: Pastor F. Peters  
23 januari Organist/pianist: Gerard van Kempen  Onder voorbehoud 
10.00 uur Doel 1e collecte: Oecumenisch Citypastoraat  
       
Zondag Voorganger: Gemeenteledendienst  
30 januari Organist/pianist: Jesse Meerman  Onder voorbehoud 
10.00 uur Doel 1e collecte: Vluchtelingenwerk  

 

De vieringen worden gehouden in het Helmertheater van Mediant, locatie Helmerzijde, Broekheurnering 1050, Enschede (tenzij anders vermeld).

Coronamaatregelen

In verband met Corona is een protocol opgesteld voor de vieringen. Dit protocol kunt u hier vinden.

Autodienst

Als er mensen zijn die vervoer nodig hebben om naar de zondagse viering te gaan, kunnen zij contact opnemen met Klaas Hessels, telefoon 4282654.

Kinderoppas

Ouders die gebruik willen maken van de kinderoppas, graag voor zaterdag 16.00 uur bellen naar Herma ter Stege, telefoon 4775956.

 

Volgende Nieuwsbrief

De volgende Nieuwsbrief verschijnt begin februari 2022. Artikelen uiterlijk donderdag 3 februari 2022 sturen naar nieuwsbrief@ogh-enschede.nl.
Actuele informatie, nieuwe berichten en (wijzigingen in) het rooster van de vieringen vindt u altijd op de website van de OGH.