Wordt het onderstaande e-mailbericht niet correct weergegeven?
Klik hier voor de onlineversie.
 
 OGH Nieuwsbrief #162 - 5 januari 2024
 
 
 

Deze Nieuwsbrief

Prosit Neujahr 2024

Afdracht collectedoelen 2023

Kerkbijdrage rechtstreeks overmaken naar de OGH

Actie Kerkbalans 2024

Collectedoelen januari 2024

Rooster vieringen januari 2024

Theologie, politiek en cultuur

Viering zondag 4 februari 

​​​​​​​Volgende Nieuwsbrief

 

Prosit Neujahr 2024

Na afloop van de eerste viering in 2024 creëren we als raad van de OGH de mogelijkheid om elkaar een gezond / gelukkig / veilig / mooi / inspirerend / vredig / vreugdevol / zegenrijk (*) nieuwjaar te wensen.
Doe dat vooral op de manier die u gepast vindt: met een knikje op afstand, een handdruk, een boks, een elleboog, een voetje, een kus, een omhelzing of op andere wijze.
Wij zorgen voor een gevuld glas en een hapje in de vorm van een blokje kaas en een stukje worst.
Wij zien u graag op 7 januari.

(*) doorhalen wat niet van toepassing is en uit te breiden met wat u verder nog wil wensen!

 

Afdracht collectedoelen 2023

Eind december heb ik als penningmeester de collecte opbrengsten van het tweede halfjaar overgemaakt aan de diverse instellingen waar we voor gecollecteerd hebben tijdens de vieringen in 2023.
In totaal heb ik in 2023 ruim 2.300 euro overgemaakt naar de onderstaande instellingen:

De Wonne

305 euro

Voedselbank Enschede-Haaksbergen

320 euro

Fonds Bijzonder Noden

250 euro

Inter-parochiële Caritas

260 euro

Stichting Leergeld

210 euro

Oecumenisch City Pastoraat

275 euro

Stichting Titané Molukken

205 euro

Vluchtelingenwerk Nederland

280 euro

Huis van Verhalen

235 euro

Hartelijk dank voor uw bijdragen.

René ten Thij

 

Kerkbijdrage rechtstreeks overmaken naar de OGH

In deze nieuwsbrief wordt aandacht voor de Actie Kerkbalans gevraagd. Als OGH hebben we, in het verlengde van de Actie Kerkbalans, vele jaren een substantiële financiële bijdrage mogen ontvangen van zowel de RK Parochie St. Jacobus de Meerdere als van de Protestantse Gemeente Enschede. Zoals bij velen bekend is hebben beide kerken aangegeven dat zij geen financiële ruimte meer hebben om de OGH financieel te steunen. 

Namens de Raad van de OGH wil ik u vragen uw betrokkenheid bij de OGH te tonen door ook voor het jaar 2024 (een deel van) uw jaarlijkse kerkbijdrage niet via de Actie Kerkbalans over te maken naar de RK Parochie of de PGE maar de bijdrage rechtstreeks over te maken op de bankrekening van de OGH.

U kunt uw OGH-bijdrage overmaken naar banknummer:

NL43 INGB 0664 9791 57 ten name van STG MAT BEHEER OECUMENISCHE GELOOFSG HELMERHOEK

Alvast hartelijk dank voor uw welwillende medewerking.
Namens de Raad van de OGH,
René ten Thij, penningmeester

 

Actie Kerkbalans 2024

KerkbalansMet de start van het nieuwe jaar is er, zoals u gewend bent, ook de start van de actie Kerkbalans. Deze landelijke inzamelingsactie, met als doel het in stand houden van de kerken en de vieringen, is een gezamenlijke actie van o.a. de Rooms-Katholieke Kerk en de Protestantse Kerk.
De officiële periode van de actie Kerkbalans is dit jaar van 13 t/m 27 januari 2024 en het thema van de landelijke actie is: “Geef vandaag voor de kerk van morgen!”
Laat u inspireren en toon uw betrokkenheid! Ook door in financieel opzicht uw gewaardeerde bijdrage te leveren.
Achter de schermen wordt er, ook in de Helmerhoek, gewerkt aan de voorbereidingen voor deze actie.
U krijgt aan het begin van de actieweken de kerkbalansenveloppe aangereikt of u treft die aan in uw brievenbus.
Aan het eind van de actieweken wordt de antwoordenveloppe weer bij u opgehaald. Waarschijnlijk spreekt de kerkbalansmedewerk(st)er daarvoor een tijd met u af.
Natuurlijk wordt het gewaardeerd, indien u in de gelegenheid bent daarvoor, als u de antwoordenveloppe weer terugbezorgt in de brievenbus van degene die u de kerkbalansenveloppe aanreikte/bezorgde. U treft daarvoor zijn/haar adres en telefoonnummer aan op de enveloppe of middels een briefje bij de enveloppe.

Graag wijzen we u ook nog op de mogelijkheid om uw vrijwillige bijdrage middels een automatische incasso aan uw kerk te geven. Dan hoeven de kerkbalansmedewerkers niet bij u aan de deur te komen! Dat geldt voor beide kerken.
Voor de leden van de PG Enschede is er ook de mogelijkheid van toezeggen per mail. Dat kan als u uw mailadres bekend maakt bij het Kerkelijk Bureau (info@pgenschede.nl) en aangeeft dat u de jaarlijkse kerkbalanstoezegging per mail wilt doen.

Nog even resumerend:
In de week van 14 januari kunt u dus de kerkbalansenveloppe verwachten. In diezelfde week of de week daarop graag voor 25 januari de enveloppe retour.
Gelet op het thema van dit jaar, zeggen we graag tegen u:
“Geef vandaag ruimhartig, zodat de/uw kerk van morgen kan blijven bestaan!”

Mogen we rekenen op uw steun? We hopen op een geslaagde actie dit jaar!

Bij voorbaat dank!

Uw coördinatoren in de Helmerhoek:
Annelies Tenbergen            e-mail: anneliest@kpnmail.nl
Albert Fransen                     e-mail: a.fransen32@kpnmail.nl
Jan Willem Visschers         e-mail: jwvisschers@gmx.net                   tel. 053 4765535

N.B. Voor contact over of medewerking aan deze actie, bel of mail met een van de coördinatoren.

 

Collectedoelen januari 2024

In de maand januari collecteren we voor plaatselijke instellingen en een landelijke instelling die uw gift goed kunnen gebruiken. De collectedoelen worden van harte aanbevolen.
Onderstaand een korte uitleg wat de doelstelling van de instelling is. Mocht u meer willen weten dan vindt u op de websites van de genoemde instellingen uitgebreide algemene informatie over de instelling en informatie over lopende acties.  

  • 7-1-2024 Caritas
    De eerste viering in het nieuwe jaar collecteren we voor de plaatselijke Caritas.
    Caritas Enschede is verbonden aan  de parochie St. Jacobus de Meerdere Enschede. Vanouds is de PCI of Caritas bedoeld om mensen die acute (financiële) hulp nodig hebben, een helpende hand te bieden. Dit doen zij vaak in samenwerking met andere hulpverleners en instanties. Zo zijn ze ook partner binnen het Diaconaal Platform Enschede (DPE).
  • 14-1-2024 Vluchtelingenwerk
    Vluchtelingenwerk is de enige organisatie in Nederland die vluchtelingen in alle stadia van hun verblijf bijstaat. Ze doen dat met een netwerk van locaties, medewerkers en vrijwilligers in het hele land.
  • 21-2-2024 Stichting Leergeld
    Stichting Leergeld Enschede maakt het voor kinderen uit gezinnen die moeilijk kunnen rondkomen mogelijk om deel te nemen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten. Hiermee voorkomen zij dat kinderen (4 tot 18 jaar) in de gemeente Enschede door geldgebrek niet mee kunnen doen. Gezinnen met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum (bijstandsniveau) komen in aanmerking. Dit kunnen gezinnen zijn die een inkomen uit een uitkering, dienstverband of onderneming hebben. Vergoed worden zaken als een fiets, computer, schooltas, of gymkleding. Ook worden kosten voor een zwemdiploma, schoolreisje of studieweek vergoed.
  • 28-1-2024 Huis van Verhalen
    Het Huis van Verhalen is een ontmoetingsplek in de Enschedese wijk Roombeek waar verhalen centraal staan. Het verhaal van de vuurwerkramp wordt verteld tijdens activiteiten zoals inloopmiddagen en maandelijkse rondleidingen.

 

Rooster vieringen januari 2024

Zondag Voorganger: Mevr. G. Slütter-Peterkamp Prosit Neujahr 2024
07 januari  Organist/pianist:   Gerrit Dogger  
10.00 uur  Doel 1e collecte: Caritas  
       
Zondag  Voorganger:  Pastor A. Kemper  
14 januari Organist/pianist: Martin Koning  
10.00 uur Doel 1e collecte: Vluchtelingenwerk  
       
Zondag Voorganger: Ds. B. Wijnbergen  
21 januari Organist/pianist: Gerrit Dogger   
10.00 uur Doel 1e collecte: Stichting Leergeld  
       
Zondag Voorganger: Mevr. G. Slütter-Peterkamp  
28 januari Organist/pianist: Gerard van Kempen   
10.00 uur Doel 1e collecte: Huis van Verhalen  

 

De vieringen worden gehouden in het Helmertheater van Mediant, locatie Helmerzijde, Broekheurnering 1050, Enschede (tenzij anders vermeld).
Na afloop van de viering is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten en koffie of thee te drinken.

Autodienst

Als er mensen zijn die vervoer nodig hebben om naar de zondagse viering te gaan, kunnen zij contact opnemen met Klaas Hessels, telefoon 4282654.

Kinderoppas

Ouders die gebruik willen maken van de kinderoppas, graag voor zaterdag 16.00 uur bellen naar Herma ter Stege, telefoon 4775956.

 

Theologie, politiek en cultuur

Lezing en debat met medewerking van prof. dr. Erik Borgman
Donderdag 18 januari 2024 vanaf 19.30 uur in St. Mary’s Chapel, Diepenheimseweg 102 te Markelo.

theologieHet lijkt plotseling te zijn gebeurd: op tal van terreinen lijkt de Nederlandse samenleving vastgelopen. Van klimaatverandering tot de toeslagenaffaire, van te veel migranten tot te weinig woningen: er zijn niet alleen grote problemen, maar we worden het maar niet eens over hoe ze aan te pakken. 

Dat verandert pas als we de fundamentele aard van de problemen erkennen en wij ons realiseren dat we niet zomaar iets moeten veranderen maar dat wij ons moeten bekeren, stelt Erik Borgman. De noodzaak tot bekering kunnen we echter nauwelijks nog bedenken, omdat onze cultuur ons dwingt om zelf ons leven op individuele basis vorm te geven. Waarbij wij zelf het stuur zijn. Bekering betekent echter: ons naar iets of iemand anders toekeren die ons stuurt. 

In deze zin is onze politieke en culturele crisis een religieuze en theologische. Door wat of wie laten wij ons nog aanspreken of leiden? Waar weten we ons afhankelijk van en maken wij ons ook willens en wetens afhankelijk van? De Mensenzoon is niet gekomen om gediend te worden, maar om te dienen, zegt Jezus in het evangelie. Kunnen en willen wij ons leven zien als dienst. En waaraan dan?

Erik Borgman is lekendominicaan en hoogleraar theologie aan Tilburg University. Hij bedrijft theologie als eigenzinnige bijdrage aan de cultuur en is een veelgevraagd spreker over zaken op het grensgebied van theologie en seculiere cultuur, kerk en samenleving.

Kosten van deze bijeenkomst:
- regulier: € 15
- vroegboek-korting: € 10
- student: € 5

Voor meer informatie en aanmelden, ga naar de website van de Twentse School voor Theologie.

 

Viering zondag 4 februari

EERSTE LEZING: Koningen 4, 18-21

TWEEDE LEZING: 1 Korintiërs 9, 16-23

EVANGELIE: Marcus 1, 29-39

In het evangelie van vandaag horen we dat Jezus zieken genas, duivels uitdreef en verkondigde, maar ook dat Hij de gewoonte had naar een eenzame plaats te gaan om er te bidden. Hij voelde de nood in contact te blijven met het feit dat Hij de Geliefde van God was.

4 februariJezus draagt en deelt heel zijn leven het lot van zieken en melaatsen, van maatschappelijk uitgerangeerde mensen, van armen en zondaars. Dat is kenmerkend voor Jezus' weg en werk. Maar Jezus snakt ook naar schaduw, hij zoekt rust die hem nauwelijks wordt gegund. Want zijn leven is dienst, harde, zware dienst, dienst letterlijk onder de mensen. Jezus is de last, de moeite en de pijn van het mensenleven niet uit de weg gegaan, maar hij heeft die op zich genomen. Hij heeft eronder gezucht. En juist daarom is dat moeitevolle, belaste gekwelde leven van zo velen niet zonder hoop en uitzicht. Want Jezus is in dat moeitevolle leven afgedaald en heeft zich eraan verbonden. Ja, hij redt dat leven van de ondergang, uit de macht van de dood. De naam Jezus betekent: God redt! Hij laat ons niet liggen, maar ziet naar ons om, richt ons op, geeft ons nieuwe moed. Zo schept Jezus in zijn woord en daad nieuw vertrouwen, nieuwe verwachting, nieuwe hoop. De zieken bij Jezus zijn standvastig en houden vol. Zij geloven heilig in God die het voor ze opneemt, ja die ze zelfs door de dood heen zal halen. Begrijpen wij dat? Hier wordt ons nieuw leven aangezegd en genezing. Laat die belofte voor ons genoeg zijn.

Voorganger in deze viering is pastor Frank Beuger.

 

Volgende Nieuwsbrief

De volgende Nieuwsbrief verschijnt begin februari 2024. Artikelen uiterlijk donderdag 1 februari 2024 sturen naar nieuwsbrief@ogh-enschede.nl.
Actuele informatie, nieuwe berichten en (wijzigingen in) het rooster van de vieringen vindt u altijd op de website van de OGH.