Wordt het onderstaande e-mailbericht niet correct weergegeven?
Klik hier voor de onlineversie.
 
 OGH Nieuwsbrief #164 - 1 maart 2024
 
 
 

Deze Nieuwsbrief

Veertigdagentijd

Paascyclus 2024

Schikkingen 40-dagentijd

Bezinningsdag OGH

Collectedoelen maart 2024

Rooster vieringen maart 2024

Vieringen in maart

​​​​​​​Volgende Nieuwsbrief

 

Veertigdagentijd

Van mijn moeder, geboren en opgegroeid in Oldenzaal, hoorde ik vroeger prachtige verhalen over het carnaval en de vastentijd in haar jeugd. En hoewel mijn moeder na haar trouwen in Oldenzaal met mijn vader verhuisde naar Den Haag, gingen wij als gezin nog vele jaren mee naar het carnaval in Oldenzaal. We genoten met volle teugen van de optocht, de muziek, de saamhorigheid en het plezier dat de carnavalisten uitstraalden. Als Hagenaars stonden we met open mond te kijken naar al die vreemd uitgedoste mensen.

veertigdagentijdCarnaval is van oudsher een eetfestijn, omdat dit de laatste mogelijkheid is zich te buiten te gaan voor aanvang van de vastentijd. In de katholieke traditie is klokslag middernacht vóór Aswoensdag het carnaval voorbij. Op deze zogeheten ‘vette’ dinsdag werd in vroegere tijden al het vet wat in huis was juist opgemaakt. En na Aswoensdag begon een periode van veertig dagen van vasten en bezinning.

Het getal veertig heeft in de Bijbel een bijzondere betekenis. Het joodse volk zwierf veertig jaar door de woestijn voordat het aankwam in het Beloofde Land. Jezus begon te prediken nadat Hij veertig dagen had doorgebracht in de woestijn. In de Bijbel is veertig een getal dat wil zeggen: een tijd van nadenken, van bezinnen, van voorbereiden op wat komt. Tijdens de veertigdagentijd bereiden christenen zich voor op hun belangrijkste feest: Pasen. Op die dag vieren ze de verrijzenis van Jezus. Ze vieren dat Hij na zijn dood verder leeft. Hoe ze zich hierop voorbereiden? Ze proberen veertig dagen lang soberder te leven. Ze proberen tijd te maken om na te denken en zich te bezinnen over de manier waarop ze christen zijn. En ze willen meer dan anders solidair zijn met armen in de wereld door broederlijk en zusterlijk te delen.

Als je veertig dagen telt vanaf Aswoensdag, dan zul je Pasen een week te vroeg vieren. Dat komt doordat de zondagen niet worden meegerekend in de veertigdagentijd. Zondag is voor christenen een mini-paasfeest, en als het feest is, mag je je even ontspannen. Dan kun je er de maandag weer stevig tegenaan om je eigen manier van geloven een grote schoonmaakbeurt te geven.
Veertig staat voor de tijd die een mens nodig heeft om zijn leven weer op de sporen te krijgen. In het Oude Testament was veertig jaar de gemiddelde duur van een mensenleven. Wat betekenisvol inhoudt dat elke mens, of hij nu dertig, vijftig of tachtig jaar oud wordt, eigenlijk veertig is en altijd onderweg naar de ultieme Godsontmoeting.

De vastentijd is een tijd van bezinning voor mij. Een tijd van in mezelf keren. Waar sta ik nu in het leven? Hoe wil ik mijn leven vormgeven? En met wie? Wat maakt mij écht gelukkig? Deze vragen wil ik niet zozeer vanuit het hoofd beantwoorden, maar meer vanuit het hart. Leven vanuit mijn ziel. En dat is lief zijn voor mezelf. Mezelf iets gunnen in deze periode.

Wat zou de vastentijd voor jou kunnen betekenen? Het is niet makkelijk iets te laten wat je heel erg graag zou willen. Wat doet het met je? Hoe voelt het? Hoe is het om iets voor een ander te doen zonder er zelf beter van te worden? Is het niet mooi om eens op een andere manier naar je leven te kijken en je te bezinnen? Eigenlijk is ieder moment daar geschikt voor. Alleen doen we dat vaak toch niet... Waarom niet nu?

Ik wens jullie een inspirerende veertigdagentijd toe.

Frank Beuger

 

Paascyclus 2024

paascyclusDe bloemengroep heeft dit jaar gekozen voor een bolvorm waarop elke week een andere schikking komt.
Op Aswoensdag is de bol nog donkerbruin van kleur, deze wordt gedurende de veertigdagentijd groener.
Op stille zaterdag en paasmorgen zal er weer een kleurrijke schikking zijn.

In deze veertigdagentijd zullen er geen wekelijkse bloemen zijn, mocht u iemand weten die een bloemetje verdiend laat het ons even weten dan zullen wij daarvoor zorgen.

Wij wensen u allen een goede en inspirerende veertigdagentijd.

Namens de bloemgroep,
Herma ter Stege

 

 

 

Schikkingen 40-dagentijd

14 februari: Aswoensdag

Op Aswoensdag start een periode van bezinning: wie zijn wij, wat doen wij?

Hosanna verstomd
Palmtakjes van toen
Verdroogd verbrand
Droge Aarde
Gedragen kruis

aswoensdag

 

 

18 februari: 1e zondag 40-dagentijd

 

Geroepen als profeet
Zoals bloesem
de lente roept
Luister
nieuw bewustzijn.
1e zondag

 

 

25 februari: 2e zondag 40-dagentijd

Volhouden en niet opgeven om het goede te doen. Trouw blijven aan de boodschap, doorgaan tot iets mooi is.
 
Trouw van God
aan de aarde.
Telkens opnieuw gecreëerd.
Goed genoeg.
2e zondag

 

Bezinningsdag OGH

bezinningsdagOp zaterdag 23 maart a.s. van 10.00 tot 15.00 uur organiseer ik een bezinningsdag bij ons op de boerderij in Rekken (Huttendijk 4). Voor koffie/thee en lunch wordt gezorgd. Tevens is er tijd ingeruimd om Gerrie's Glasmuseum te bezoeken.
De onkosten voor deze dag zijn voor rekening van de OGH.

Het thema: Maria. Welke betekenis heeft zij in de bijbel, welke betekenis heeft zij in onze tijd? Welke betekenis heeft zij voor ons persoonlijk. Op verschillende manieren komt Maria aan ons voorbij op deze zaterdag.

Tijdens de vieringen in de OGH ligt er een inschrijflijst klaar. U kunt zich ook online aanmelden. Er kunnen maximaal 10 personen aan deelnemen. Bij meer aanmeldingen wordt er een 2e dag gepland.

Hartelijke groeten,
Gerrie Slütter-Peterkamp

 

Collectedoelen maart 2024

In de maand maart collecteren we voor plaatselijke, landelijke en internationaal opererende goede doelen. Het gaat om de volgende: stichting Titané Molukken, Caritas Enschede, Vluchtelingenwerk, De Wonne en het Oecumenisch City-pastoraat.
Vrijwel alle zondagen hebben we 2 collectes: één voor een goed doel en één voor onze eigen OGH. Tijdens de paaswake op zaterdag 30 maart hebben we 1 collecte die bestemd is voor het Oecumenisch Citypastoraat.
Zondag 31 maart tijdens de Eerste paasdag viering hebben we 1 collecte die bestemd is voor onze eigen OGH.

  • 03-03-2024 De Wonne
    Woongemeenschap de Wonne in Enschede leeft vanuit het christelijk geloof én de franciscaanse spiritualiteit. Vanuit deze inspiratie vangen zij mensen op, die ze voor een tijdje een thuis-gevoel willen geven.
  • 10-03-2024 Stichting Titané
    De Stichting Titané stelt zich tot doel de armoede op de Molukken te bestrijden met aandacht voor duurzaam en sociaal ondernemerschap. In het Moluks betekent Titané brug. Een belangrijk project is het helpen van kleine boeren met het verbeteren van nootmuskaat en kruidnagelteelt.
  • 17-03-2024 Caritas Enschede
    Caritas Enschede is verbonden aan de parochie St. Jacobus de Meerdere Enschede. Vanouds is de PCI of Caritas bedoeld om mensen die acute (financiële) hulp nodig hebben, een helpende hand te bieden. Dit doen zij vaak in samenwerking met andere hulpverleners en instanties. Zo zijn ze ook partner binnen het Diaconaal Platform Enschede (DPE).
  • 24-03-2024 Vluchtelingenwerk Nederland
    Vluchtelingenwerk is de enige organisatie in Nederland die vluchtelingen in alle stadia van hun verblijf bijstaat. Ze doen dat met een netwerk van locaties, medewerkers en vrijwilligers in het hele land.
  • 30-03-2024 Oecumenisch Citypastoraat
    Het Oecumenisch Citypastoraat Enschede is de "huiskamer van de stad", een plek in de binnenstad voor iedereen die wil praten over zijn leven, zorgen, plezier, of wat haar/hem maar bezighoudt. Je kunt gewoon binnenlopen voor een kopje koffie, thee, een praatje en/of een goed gesprek. Iedereen is welkom. Er zijn altijd 2 vrijwilligers aanwezig om je te woord te staan. Wil je een gesprek met een pastor dan is dat altijd te regelen.
  • 31-03-2024 Oecumenische Geloofsgemeenschap Helmerhoek

Op de websites van de genoemde instellingen vindt u uitgebreide informatie.

 

Rooster vieringen maart 2024

Zondag Voorganger: Mevr. G. Slütter-Peterkamp 3e zondag 40-dagentijd
03 maart Organist/pianist:   Gerard van Kempen  
10.00 uur  Doel 1e collecte: Woongemeenschap De Wonne  
       
Zondag  Voorganger:  Ds. B. Wijnbergen 4e zondag 40-dagenijd
10 maart Organist/pianist: Martin Koning  
10.00 uur Doel 1e collecte: Stichting Titané  
       
Zondag Voorganger: Pastor F. Beuger 5e zondag 40-dagentijd
17 maart Organist/pianist: Gerard van Kempen  
10.00 uur Doel 1e collecte: Caritas Enschede  
       
Zondag Voorganger: Pastor F. Beuger Palmzondag
24 maart Organist/pianist: Gerrit Dogger   
10.00 uur Doel 1e collecte: Vluchtelingenwerk Nederland  
       
Donderdag Voorganger: Pastor F. Beuger Witte Donderdag
28 maart Organist/pianist: Martin Koning   
19.30 uur      
       
Vrijdag Voorganger: Mevr. G. Slütter-Peterkamp Goede Vrijdag
29 maart Organist/pianist: Gerrit Dogger  
19.30 uur      
       
Zaterdag Voorganger: Pastor A. Kemper Paaswake
30 maart Organist/pianist: Gerrit Dogger  
22.00 uur Doel 1e collecte: Oecumenisch Citypastoraat  
       
Zondag Voorganger: Pastor F. Beuger Pasen
31 maart Organist/pianist: Martin Koning  
10.00 uur Doel 1e collecte: OGH  

 

De vieringen worden gehouden in het Helmertheater van Mediant, locatie Helmerzijde, Broekheurnering 1050, Enschede (tenzij anders vermeld).
Na afloop van de viering is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten en koffie of thee te drinken.

Autodienst

Als er mensen zijn die vervoer nodig hebben om naar de zondagse viering te gaan, kunnen zij contact opnemen met Klaas Hessels, telefoon 4282654.

Kinderoppas

Ouders die gebruik willen maken van de kinderoppas, graag voor zaterdag 16.00 uur bellen naar Herma ter Stege, telefoon 4775956.

 

Vieringen in maart

Zondag 17 maart

VIJFDE ZONDAG VEERTIGDAGENTIJD

EERSTE LEZING: Jeremia 31, 31-34
TWEEDE LEZING: Hebreeën 5, 1-10
EVANGELIE: Johannes 12, 20-33

17 maartHet evangelie van deze zondag gaat over het lijden, sterven en de opstanding van Jezus. Maar ook over ons. Het gaat ook over de innerlijke aanvaarding dat lijden en sterven bij ons menselijk leven horen. Dat vrijwel ieder mens door vormen van sterven heen moet om echt te leven. Iemand in een klooster zei het zo: ‘Je gaat de deur van het leven pas binnen, als je de pijn van het leven bij je binnenlaat.’ De pijn van het leven maakt je bewust van je bestaan, noteerde de Engelse schrijver Oscar Wilde. Pijn heeft dus een positieve kant. Lijden kan je dichter bij jezelf brengen, dichter bij je naaste en niet in de laatste plaats kun je dichter bij God uitkomen. De opbrengst kan zijn, dat je meer mens wordt.

Is pijn, geestelijk of lichamelijk, letterlijk vruchtbaar? Je leven verliezen – dat voelt niet prettig – om het te winnen? Een beetje sterven. Levert dat iets op? Het is een vreemde gedachte voor moderne oren. In onze maatschappij rust op lijden een taboe. Verdriet proberen we direct weg te drukken. ‘Niet huilen!’ Pillen en verdoving moeten ons zo snel mogelijk van de pijn afhelpen. Moeiten en zorgen leveren alleen maar ellende op. Dus niet over praten. Vermijden. Verdringen. Dat is te begrijpen. We hebben een aangeboren neiging om ons te onttrekken aan alle vormen van lichamelijk en psychische narigheid.

Jezus cijferde zichzelf weg. Hij stierf aan een kruis. Wat een passie voor God en voor ons!

Voorganger in deze viering is pastor Frank Beuger.

 

Zondag 24 maart

PALMZONDAG

EERSTE LEZING: Marcus 11, 1-11
TWEEDE LEZING: Filippenzen 2, 5-11
EVANGELIE: Marcus 14, 1-15, 47

PalmzondagIn het evangelie van vandaag zien we Jezus we Jezus met koninklijke uitstraling. Het begint al met het feit dat hij zijn intocht doet in Jeruzalem, op een ezel, met massa’s juichende mensen om hem heen. Dat doet een gewoon mens niet! En die ezel: voor ons is dat een nederig dier, maar in Israël was dat het beest waar ook koning Salomo op reed toen hij gekroond werd.

Jezus is de koning. Zo erkennen de mensen om Hem heen Hem enthousiast. Hosanna voor de zoon van David! Gezegend is hij die komt in de naam van de Heer! Ze erkennen Jezus als Koning en ze geven hem eer. Kleding leggen ze neer als een soort rode loper, takken breken ze af om enthousiast mee te zwaaien. Eer aan de koning, hun koning! Maar ja, hoe gaat de geschiedenis verder? Niet met toejuichingen, niet met een inhuldiging door allen. Nee, er volgen twistgesprekken, toenemende vijandschap. En we weten waar het op is uitgelopen: op Jezus’ kruisiging en dood. Hoe kan dat toch?

Jezus’ koningschap roept verzet op. Zou het nu anders zijn? Heb ik eigenlijk wel zin om mijn eigen leven op te geven en Hem echt de leider te laten zijn van mijn leven? Tot op zekere hoogte misschien… Maar deze koning heeft recht op álles in mijn bestaan. Mijn tijd, mijn geld, mijn plannen, mijn talenten. Het is niet níets om jezelf christen te noemen. Dan moet er iets in je buigen. Wil ik dat wel, of jij, of u? Ik hoop het!

Zo komt Jezus als koning. Hij is niet de nieuwe baas om voor te beven, nee! Hij is zachtmoedig en nederig van hart. Hem erkennen is je overgeven aan zijn liefde. Leven uit zijn dood, en met Hem opstaan in een nieuw bestaan.

Voorganger in deze viering is pastor Frank Beuger.

 

Donderdag 28 maart

WITTE DONDERDAG

EERSTE LEZING: Exodus 12, 15-20
TWEEDE LEZING: 1 Korintiërs 11, 23-32
EVANGELIE: Johannes 13, 1-15

witte donderdagJezus en zijn vrienden zijn bij elkaar voor de avondmaaltijd. Het lijkt een gezellig tafereel, maar onheil ligt op de loer. Het is hun laatste avond samen, hun laatste gezamenlijke maaltijd. Jezus weet dat hij binnenkort naar zijn hemelse Vader zal vertrekken, zijn vrienden weten dat nog niet. Daarmee raakt die laatste avond samen aan alle momenten van afscheid. Soms weet iemand dat een samenzijn de laatste keer is, maar kan of wil hij of zij dat (nog) niet kwijt. Maar al weten zijn vrienden nog van niets, Jezus neemt wel afscheid van hen, op zijn eigen manier. Samen liggen zij aan tafel, voor de laatste keer.

Tijdens de maaltijd gebeurt iets. Iets speciaals, waarmee Jezus deze avond en dit afscheid een essentiële betekenis geeft. Ineens, terwijl iedereen aan tafel ligt, staat Jezus namelijk op. Wat gaat hij nou doen? Hij legt zijn bovenkleed af, dat voor mannen een teken van aanzien en waardigheid is. Daarom zullen de beulen Jezus dit bovenkleed bij het kruis ook gewelddadig afnemen. Maar nu legt hij het zelf, omringd door zijn vrienden, af. Wat heeft dit te betekenen?

Als wij van iemand houden, dan leggen wij alles wat wij zijn en hebben, al onze liefde neer bij deze persoon. Dan willen wij alles voor de ander doen, hem of haar zelfs de wereld aan de voeten leggen. Bij God is dit niet anders en dat zien wij in de voetwassing van het Johannesevangelie. Bij Johannes zijn Jezus en God één, in Jezus ontmoeten wij niemand anders dan God zelf, de mens geworden liefde van God. Hij, die groter is dan onze wereld, komt bij Johannes vol en helemaal zelf in deze wereld. En leeft zich dus in zijn liefde helemaal uit, gaat letterlijk liefdevol door de knieën en daalt af tot in het stof. En tot alle viezigheid die aan onze voeten plakt, onze harten en gedachten rommelig maakt en onze zielen vervuilt. Dát gebeurt, als Jezus door de knieën gaat en voeten begint te wassen. Hij geeft zichzelf. Zo heeft hij ons lief.

Nu is het aan ons om Hem na te doen, om ons blijvend te laten inspireren tot zulke daden van liefde. Ook al moeten wij oude en vertrouwde gewoontes en tradities daarvoor opzij leggen, ook al kunnen anderen er aanstoot aan nemen. En ja, soms zal het ook betekenen dat wij daarvoor door de knieën moeten.

Voorganger in deze viering is pastor Frank Beuger.

 

Zondag 31 maart

EERSTE PAASDAG

EERSTE LEZING: Jesaja 25, 6-9
TWEEDE LEZING: Colossenzen 3, 1-4
EVANGELIE: Johannes 20, 1-18

PasenAl die Paasliederen die we gaan zingen barsten van voorjaarsvreugde! Jezus is opgestaan, Halleluja. Wat lezen we vandaag? ‘Vroeg op de eerste dag van de week, toen het nog donker was’. Het is donker, pikkedonker. Nou ja, het eerste ochtendgloren was al zichtbaar. En toen was er ook direct actie. Het was Joden ontraden, zo niet verboden, om tijdens het nachtelijk duister op weg te zijn. In een van de rabbijnse geschriften staat letterlijk: “Wie zich voor het kraaien van de haan op weg begeeft, zijn bloed komt op zijn eigen hoofd (hij moet zelf de gevolgen daarvan dragen).” Dus hoe graag de volgelingen van Jezus ook bij zijn graf wilden zijn, ze moesten wachten tot het eerste licht zichtbaar was. Donker was het dus nog. Nog bijna helemaal donker. En donker was het allang. De droom rondom Jezus was vervlogen. De idealen waren gekruisigd en begraven. Het Rijk van God heeft zijn definitieve einde gekregen in de dood en ondergang van Jezus. We zijn overgeleverd aan de Romeinse overheersing en de zware lasten van de geestelijke leiders. Donker, uitzichtloos, geen perspectief.

Eén vrouw kan het niet schelen of ze het donker nu thuis in haar eentje meemaakt, of huilend bij zijn graf. Maria Magdalena had een leven vol donkerheid achter de rug. Geplaagd, bezeten door demonen heeft ze Jezus ontmoet en Hij heeft bij haar de duisternis verdreven. Maria Magdalena staat met haar neus op de grootste en meest revolutionaire gebeurtenis in de menselijke geschiedenis, een gebeurtenis die de wereld voorgoed zou veranderen, en ze ziet het niet. Het is nog te donker voor haar. En het wordt nog donkerder, het daglicht trekt zich volkomen terug. Nu hebben ze het lichaam van Jezus ook nog eens weggehaald uit het graf. Haar wereld was al ingestort en stort nu nog verder in. Ze licht Petrus en Johannes in. Als zij weer weg zijn, blijft Maria in al haar donkerheid bij het lege graf staan.

Uiteindelijk overwint de vreugde, de levensenergie, de gedachte dat de dood niet het laatste woord heeft. Uiteindelijk heeft die hemelse levenskracht van Jezus miljoenen mensen geïnspireerd, ook ons, tot op de dag van vandaag.

Voorganger in deze viering is pastor Frank Beuger.

 

Volgende Nieuwsbrief

De volgende Nieuwsbrief verschijnt begin april 2024. Artikelen uiterlijk donderdag 4 april 2024 sturen naar nieuwsbrief@ogh-enschede.nl.
Actuele informatie, nieuwe berichten en (wijzigingen in) het rooster van de vieringen vindt u altijd op de website van de OGH.