Wordt het onderstaande e-mailbericht niet correct weergegeven?
Klik hier voor de onlineversie.
 
 OGH Nieuwsbrief #165 - 5 april 2024
 
 
 

Deze Nieuwsbrief

Tussen Pasen en Pinksteren

Taizé viering

Schikkingen 40-dagentijd (vervolg)

Collectedoelen april 2024

Rooster vieringen april 2024

​​​​​​​Volgende Nieuwsbrief

 

Tussen Pasen en Pinksteren

Het moet voor de leerlingen van Jezus een vreemde tijd zijn geweest. Ze zijn nog nauwelijks bekomen van die gebeurtenissen rond Pasen, toen hun Meester stierf en opstond uit de dood, bij hen was en ook weer niet. En dan wordt Hij op een gegeven moment voor hun ogen omhoog geheven en opgenomen in een wolk, zodat ze hem niet meer zagen (Hand. 1:9). Dan breekt voor hen een periode aan, waarin zij voor hun gevoel misschien tussen hemel en aarde hangen. Ze hebben inzicht in Gods woord gekregen, maar hun Meester is weg. Ze voelen zich verlaten en verweesd, zoals de zondag tussen Hemelvaart en Pinksteren daarnaar verwijst, weeszondag. Maar toen het Pinksterfeest aanbrak klonk er uit de hemel een geluid als van een hevige windvlaag en het vulde het huis waar ze waren. Ze werden vervuld met de Heilige Geest. De belofte werd vervuld.

hemelvaartVan vroeger herinner ik me de prenten waarop Hemelvaart heel letterlijk verbeeld werd; Jezus, die omhoog gevoerd werd op een wolk. De wolk staat voor de aanwezigheid van God en Jezus wordt door God opgenomen in zijn werkelijkheid.

 

pinksterenOp de afbeelding van Pinksteren zag je de leerlingen, die bij elkaar waren, afgebeeld met elk een vlammetje boven hun hoofd, zoals Lucas het beschrijft. Als kind vond ik het fascinerend, mysterieus. Maar was het werkelijk zo? Of moeten we ons er heel iets anders bij voorstellen?

 

 

 

Niet alleen de leerlingen kennen het gevoel van verweesd zijn. Ik denk dat er velen zijn die zich ontheemd, vervreemd, verwaarloosd, getekend, gestigmatiseerd of geïsoleerd voelen. Omdat ze net iets anders zijn, dan wat normaal gevonden wordt, een andere leefstijl of huidskleur of opvattingen hebben. Mensen die zich nooit begrepen hebben gevoeld, hun dromen niet hebben kunnen waarmaken. Die zich misschien ook tussen hemel en aarde voelen zweven? Waar komt mijn hulp vandaan? Uit de hemel?

Voor de leerlingen werd de belofte van Jezus ingelost; Zijn Geest kwam over hen en zij kregen een kracht en geestdrift over zich, waar ze zelf verstelt van stonden. Mensen staan ook wel eens verstelt van zichzelf, wanneer zij terugkijkend zich afvragen, hoe ze in Godsnaam die tijd achter hen hebben volgehouden. Ik denk dat mensen veel meer kracht bezitten dan ze zelf weten. Maar ze zeggen ook wel eens: daartoe heb ik de kracht ontvangen, van boven. Het kwam van buiten henzelf in hen. Alsof zij geestkracht ontvingen om te kunnen dragen wat voor hen stond.

Tussen Pasen en Pinksteren. Voor ons geen wolken en vlammen zoals op de prenten van vroeger, maar misschien mogen ook wij een beetje van die geestkracht ervaren.

Een goede Paastijd gewenst
en met hartelijke groet,
Ds. Bob Wijnbergen.

 

Taizé viering

De viering van zondag 21 april is een Taizé viering; dus weinig tekst, veel zingen en stiltes.

Bob Wijnbergen en Marian ten Thij gaan voor in deze viering.

De viering begint om 10.00 uur.

 

Schikkingen 40-dagentijd

In OGH Nieuwsbrief #164 zijn de schikkingen die in februari gemaakt zijn, getoond. In deze Nieuwsbrief volgen de schikkingen die in maart gemaakt zijn.
De gehele serie is te zien op de webpagina van de Bloemengroep.

3 maart: 3e zondag 40-dagentijd

Slechts één ding lijkt zeker in het leven, namelijk dat veel onzeker is.

Gedoofde ogen met
sporen van licht
gehoorde waarschuwingen
en dan ...
niets

 zondag

 

 

10 maart: 4e zondag 40-dagentijd

Vandaag is het een klein beetje Pasen. Het donkerpaars van boete en inkeer kleurt roze. We worden opgeroepen om ons te verheugen (laetare). Oordeel is niet Gods laatste maar voorlaatste woord. Zijn laatste is genade, Pasen!

Gedoofde ogen met
sporen van licht
gehoorde waarschuwingen
en dan ...
niets.
4e zondag

 

 

24 maart: Palmzondag

Start Goede of Stille Week

Hosanna roept het volk.
De twaalf juichen, vrezen, verraden.
Levende aarde.

palmzondag

 

 

29 maart: Goede Vrijdag

Duister is het en zwart. Er is geen licht meer zichtbaar.

Het houten kruis
dat de wereld draagt
Oorverdovend stille 
zoute tranen
goedevrijdag

 

 

Zondag 31 maart: Pasen

‘Vroeg op de eerste dag van de week, toen het nog donker was …’

Een stroom van licht
verdrijft het duister.
Kleurrijke,
geurende lente

 

Collectedoelen april 2024

In de maand april collecteren we voor plaatselijke en internationaal opererende goede doelen. Het gaat om de volgende: Voedselbank, stichting Titané Molukken, De Wonne en het Fonds Bijzonder Noden.
Alle zondagen hebben we 2 collectes: één voor een goed doel en één voor onze eigen OGH.

  • 07-04-2024 Voedselbank
    De Stichting Voedselbank Enschede-Haaksbergen helpt mensen die niet genoeg geld hebben om iedere dag een volledige maaltijd op tafel te zetten. Zij zamelen levensmiddelen in en stellen deze gratis ter beschikking aan huishoudens die tijdelijk, onvoldoende in hun levensbehoefte kunnen voorzien. Op verzoek van professionele hulpverleners helpen zij in de regio Enschede Haaksbergen ongeveer 550 huishoudens met het tijdelijk verstrekken van gratis voedselpakketten.

  • 14-04-2024 Stichting Titané
    De Stichting Titané stelt zich tot doel de armoede op de Molukken te bestrijden met aandacht voor duurzaam en sociaal ondernemerschap. In het Moluks betekent Titané brug. Een belangrijk project is het helpen van kleine boeren met het verbeteren van nootmuskaat en kruidnagelteelt.

  • 21-04-2024 De Wonne
    Woongemeenschap de Wonne in Enschede leeft vanuit het christelijk geloof én de franciscaanse spiritualiteit. Vanuit deze inspiratie vangen zij mensen op, die ze voor een tijdje een thuis-gevoel willen geven.

  • 28-04-2024 Fonds Bijzondere Noden
    Het Fonds Bijzondere Noden Enschede is een particulier initiatief en zet zich in voor inwoners van Enschede met materiële noden. Want ondanks dat armoede in een land als Nederland niet zou moeten voorkomen is de praktijk vaak anders.

Op de websites van de genoemde instellingen vindt u uitgebreide informatie.

 

Rooster vieringen april 2024

Zondag Voorganger: Mevr. G. Slütter-Peterkamp  
07 april Organist/pianist:   Gerard van Kempen  
10.00 uur  Doel 1e collecte: Voedselbank  
       
Zondag  Voorganger:  Pastor A. Kemper  
14 april Organist/pianist: Martin Koning  
10.00 uur Doel 1e collecte: Stichting Titané  
       
Zondag Voorganger: Ds. B. Wijnbergen en
Mevr. M. ten Thij
Taizé viering
21 april Organist/pianist: Gerrit Dogger  
10.00 uur Doel 1e collecte: De Wonne  
       
Zondag Voorganger: Mevr. G. Looman  
28 april Organist/pianist: Martin Koning   
10.00 uur Doel 1e collecte: Fonds Bijzondere Noden  

De vieringen worden gehouden in het Helmertheater van Mediant, locatie Helmerzijde, Broekheurnering 1050, Enschede (tenzij anders vermeld).
Na afloop van de viering is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten en koffie of thee te drinken.

Autodienst

Als er mensen zijn die vervoer nodig hebben om naar de zondagse viering te gaan, kunnen zij contact opnemen met Klaas Hessels, telefoon 4282654.

Kinderoppas

Ouders die gebruik willen maken van de kinderoppas, graag voor zaterdag 16.00 uur bellen naar Herma ter Stege, telefoon 4775956.

 

Volgende Nieuwsbrief

De volgende Nieuwsbrief verschijnt begin mei 2024. Artikelen uiterlijk donderdag 2 mei 2024 sturen naar nieuwsbrief@ogh-enschede.nl.
Actuele informatie, nieuwe berichten en (wijzigingen in) het rooster van de vieringen vindt u altijd op de website van de OGH.