Wordt het onderstaande e-mailbericht niet correct weergegeven?
Klik hier voor de onlineversie.
 
 OGH Nieuwsbrief #161 - 1 december 2023
 
 
 

Deze Nieuwsbrief

Een moment van herdenken

Terugblik Stampottenbuffet

Vesper en maaltijd

Collectedoelen december 2023

Rooster vieringen december 2023

Vieringen in december

12-Daagse rondreis Turkije meivakantie 2024

​​​​​​​Volgende Nieuwsbrief

 

Een moment van herdenken

Afgelopen zondag, de laatste zondag van het kerkelijk jaar, hebben wij alle mensen herdacht, die het afgelopen jaar overleden zijn in onze wijk. Voor hen is een lichtje ontstoken.

De volgende mensen zijn genoemd:
Mevrouw Cokkie van Dijk, de heer M. van Engelen, de heer M. ter Heide, mevrouw G.R. Duinkerk-Mulder, de heer H.H. Simmelink, de heer J.J.M. Leferink, de heer P.W. Smit, mevrouw J.H. ter Hofte- Lutje Berenbroek, de heer J. Schreur.

Zij blijven in gedachten van alle mensen die hen hebben gekend.

 

Terugblik Stampottenbuffet

Vorige week vrijdag 24 november 2023 was het dan zover, de eerste activiteit na de corona periode. Een stampottenbuffet in de Zouttoren bij het café-restaurant de Buren in Boekelo.

De aanmeldingen waren boven verwachting. Er hadden zich totaal 31 mensen opgegeven en ze waren er ook allemaal.
De inloop was vanaf 17.30 uur en na een lekker drankje en veel gezellige gesprekken, werd het eten geserveerd.

Je kon kiezen uit drie verschillende stampotten, zuurkool, boerenkool en hutspot. Er waren ook ribbetjes, rookworst, en speklapjes, tevens ontbraken zoetzuur en spekjes niet.  Het geheel kon je afmaken met hachee of jus.

Iedereen liet het zich goed smaken en aan het einde was het compleet op, altijd een goed teken.

We kunnen terugkijken op een zeer geslaagde avond, hopelijk volgen er meer.

Namens de raad,
Herma ter Stege

 

Vesper en maaltijd

Graag willen we jullie uitnodigen voor een vesper. En wel op woensdag 13 december om 18.00 uur in het Stiltecentrum van Mediant. Om samen stil te worden, te bidden in de aan loop naar kerst. Daarna gaan we samen stamppot boerenkool eten.

Bob Wijnbergen gaat voor en Gerard van Kempen gaat ons muzikaal begeleiden. 

Hopelijk tot dan. 

Namens de liturgie commissie
Marian ten Thij

 

Collectedoelen december 2023

In de maand december collecteren we voor plaatselijke instellingen die uw gift goed kunnen gebruiken. De collectedoelen worden van harte aanbevolen. Uw bijdrage is meer dan welkom in deze voor iedereen dure feestmaand.
Onderstaand een korte uitleg wat de doelstelling van de instelling is. Mocht u meer willen weten dan vindt u op de websites van de genoemde instellingen uitgebreide algemene informatie over de instelling en informatie over lopende acties.  

 • 03-12-2023 Fonds Bijzondere Noden
  Het Fonds Bijzondere Noden Enschede is een particulier initiatief en zet zich in voor inwoners van Enschede met materiële noden. Want ondanks dat armoede in een land als Nederland niet zou moeten voorkomen is de praktijk vaak anders.
 • 10-12-2023 Stichting Leergeld
  Stichting Leergeld Enschede maakt het voor kinderen uit gezinnen die moeilijk kunnen rondkomen mogelijk om deel te nemen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten. Hiermee voorkomen zij dat kinderen (4 tot 18 jaar) in de gemeente Enschede door geldgebrek niet mee kunnen doen. Gezinnen met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum (bijstandsniveau) komen in aanmerking. Dit kunnen gezinnen zijn die een inkomen uit een uitkering, dienstverband of onderneming hebben. Vergoed worden zaken als een fiets, computer, schooltas, of gymkleding. Ook worden kosten voor een zwemdiploma, schoolreisje of studieweek vergoed.
 • 17-12-2023 Oecumenisch Citypastoraat
  Het Oecumenisch Citypastoraat Enschede is de "huiskamer van de stad", een plek in de binnenstad voor iedereen die wil praten over zijn leven, zorgen, plezier, of wat haar/hem maar bezighoudt. Je kunt gewoon binnenlopen voor een kopje koffie, thee, een praatje en/of een goed gesprek. Iedereen is welkom. Er zijn altijd 2 vrijwilligers aanwezig om je te woord te staan. Wil je een gesprek met een pastor dan is dat altijd te regelen.
 • 24-12-2023 De Wonne
  Tijdens de kerstavond viering collecteren we voor De Wonne.
  Woongemeenschap de Wonne in Enschede leeft vanuit het christelijk geloof én de franciscaanse spiritualiteit. Vanuit deze inspiratie vangen zij mensen op, die ze voor een tijdje een thuis-gevoel willen geven.
 • 25-12-2023 OGH
  Op kerstmorgen is er één collecte die bestemd is voor onze eigen gemeenschap.
 • 31-12-2023 Caritas
  Oudjaarsdag collecteren we voor de plaatselijke Caritas.
  Caritas Enschede is verbonden aan de parochie St. Jacobus de Meerdere Enschede. Vanouds is de PCI of Caritas bedoeld om mensen die acute (financiële) hulp nodig hebben, een helpende hand te bieden. Dit doen zij vaak in samenwerking met andere hulpverleners en instanties. Zo zijn ze ook partner binnen het Diaconaal Platform Enschede (DPE).

 

Rooster vieringen december 2023

Zondag Voorganger: Mevr. G. Slütter-Peterkamp 1e Advent
03 december  Organist/pianist:   Martin Koning  
10.00 uur  Doel 1e collecte: Fonds Bijzondere Noden  
       
Zondag  Voorganger:  Pastor F. Beuger 2e Advent
10 december Organist/pianist: Gerard van Kempen  
10.00 uur Doel 1e collecte: Stichting Leergeld  
       
Zondag Voorganger: Pastor F. Beuger 3e Advent
17 december Organist/pianist: Gerard van Kempen   
10.00 uur Doel 1e collecte: Oecumenisch Citypastoraat  
       
Zondag Voorganger: Geen ochtendviering 4e Advent
24 december Organist/pianist:     
10.00 uur Doel 1e collecte:    
       
Zondag Voorgangers: Ds. B. Wijnbergen en Mevr. M. ten Thij Kerstavond
24 december Organist/pianist: Gerrit Dogger  
22,00 uur Doel 1e collecte: Woongemeenschap de Wonne  
       
Maandag Voorganger: Pastor F. Beuger Kerstmorgen
25 december Organist/pianist: nog niet bekend  
10.00 uur Doel 1e collecte: OGH  
       
Zondag Voorganger: Mevr. M. ten Thij  
31 december Organist/pianist: Gerrit Dogger  
10,00 uur Doel 1e collecte: Caritas Enschede  

 

De vieringen worden gehouden in het Helmertheater van Mediant, locatie Helmerzijde, Broekheurnering 1050, Enschede (tenzij anders vermeld).
Na afloop van de viering is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten en koffie of thee te drinken.

Autodienst

Als er mensen zijn die vervoer nodig hebben om naar de zondagse viering te gaan, kunnen zij contact opnemen met Klaas Hessels, telefoon 4282654.

Kinderoppas

Ouders die gebruik willen maken van de kinderoppas, graag voor zaterdag 16.00 uur bellen naar Herma ter Stege, telefoon 4775956.

 

Vieringen in december

Zondag 10 december

TWEEDE ZONDAG VAN DE ADVENT

 

EERSTE LEZING: Jesaja 40, 1-11

TWEEDE LEZING: 2 Petrus 3, 8-18

EVANGELIE: Johannes 1, 19-28

10 decemberDe dingen worden weer ‘normaal’. Dat is het eerste dat God aan Jesaja belooft. Van de beloftes van God verwacht je dat ze allemaal groots zijn en visionair, maar de beloftes die Jesaja te horen krijgt van God klinken voor een deel heel gewoontjes. ‘Mensen zullen huizen bouwen en er zelf in wonen’ is een belofte van God. Dat ligt voor de hand. Toch. ‘Een zuigeling zal niet enkele dagen leven’. Natuurlijk, het komt voor dat een baby kort na de geboorte sterft, en dat is heel verdrietig, maar de meeste baby’s overleven die eerste maanden. En toch, voor Jesaja klinkt dat hele gewone al als een enorme belofte.

Johannes heeft in Jezus een andere wereld gezien, een wereld van omkeer. Johannes zelf is ook geen kleintje. Hij roept de mensen op om zich om te keren naar God. Johannes vraagt de mensen om geen slechte dingen te doen: aan soldaten vraagt hij hun wapens niet te gebruiken om van gewone mensen geld af te persen. Hij vraagt hen te delen met elkaar en zich om te keren. Je kan zelfs zeggen: hij belichaamt die omkeer. Johannes leeft zelf als een kluizenaar in de woestijn, zoals iemand die berouw heeft en boete doet. En hij leeft van niets meer dan wat hij daar in de woestijn vindt: honing en sprinkhanen. Juist Johannes, die die beweging van omkeer in zijn lichaam voelt. Juist hij heeft zijn ogen open en ziet dat er nog iets komt. Iets dat verder gaat dan zijn omkeer en voornemens voor een ander leven.

Voorganger in deze viering is pastor Frank Beuger.

 

Zondag 17 december

DERDE ZONDAG VAN DE ADVENT

 

EERSTE LEZING: Jesaja 65, 17-25

TWEEDE LEZING: 1 Thessalonicenzen 5, 12-24

EVANGELIE: Johannes 3, 22-30

17 decemberDe leerlingen van Johannes hebben een woordenstrijd met andere Joden over het reinigingsritueel. En ze komen naar Johannes en zeggen: heeft u het gezien? Die Jezus die u gedoopt heeft, over wie u het had, die is voor zichzelf begonnen. Hij doopt en allen komen bij hem. Moet je toch niet aan denken? Doe je je week in week uit je uiterste best voor een mooie en goede kerkdienst, gaan ze naar je collega een dorp verderop. Moet je kijken: die kerk van de Nazarener, die zit iedere zondag vol.

Waar gaat het nu om in de kerk? Is die kerk nu doel op zich of is het misschien wel helemaal niet zo verschrikkelijk als die kerk kleiner wordt en hier en daar zelfs verdwijnt?

Er is een mooi altaarstuk van de middeleeuwse schilder Grünewald. Op één paneel van dat altaar zie je de gekruisigde Christus, vol wonden, stervende. Onder de omstanders staat onder andere Johannes de Doper die op Jezus wijst. Tegen de zwarte hemel staan in het latijn zijn woorden uit het evangelie: Hij moet groeien, ik moet kleiner worden.

17 decemberHet gaat er niet om dat jij groter of belangrijker bent dan de ander, of jouw kerk groot is of niet, of je de beste bent. Het leidt allemaal af. In deze adventstijd worden we uitgenodigd om het los te laten en ons door Johannes te laten wijzen op Christus, op de komende. Dat we hem niet in de weg staan, maar plaats maken. Voor hem, voor de ander.

Voorganger in deze viering is pastor Frank Beuger.

 

 

 

12-Daagse rondreis Turkije meivakantie 2024

TurkijeVan 30 april tot 11 mei 2024 leiden Frank de Heus en Frank Beuger een reis naar Anatolië in Turkije. Beiden zijn theoloog. Frank de Heus is afgestudeerd op het leven en werk van de apostel Paulus en als pastoraal werker werkzaam in de parochies van Zuidoost Twente. Frank Beuger is als docent Levensbeschouwing en Maatschappijleer verbonden aan de Stichting Carmelcollege. 

Een lokale Nederlandssprekende gids begeleidt de reis. We treden in de voetsporen van de apostel Paulus, die het christendom rond de Middellandse zee verspreidde en we bezoeken de zeven gemeenten, die door Johannes van Patmos aangeschreven worden in het boek Openbaring. We bezoeken onder meer de opmerkelijke wereld van tufsteen puntmutsen en grotten bij Göreme. We gaan door de prachtige Ilhara-vallei met vele kerken en heiligdommen. We bezoeken Konya, de stad van de dansende Derwisjen, het natuurwonder van Pamukkale, de oude Griekse steden van Pergamum en Efese. Via Izmir eindigen we dan in Kusadasi aan de Middellandse zee. 

Op de reis zal er voldoende tijd en ruimte zijn voor ontspanning, voor het genieten van cultuur en natuur, voor het optrekken met de groep en voor eigen initiatieven. Voor wie wil is er 's-avonds een avondgebed en op zondag een viering.

Wie meegaat moet goed ter been zijn. Aan de reis zal een bijeenkomst voorafgaan ter onderlinge kennismaking en voorbereiding op de reis. Dit natuurlijk alleen voor wie wil. 

De reissom zal ongeveer €2016 gaan bedragen. Hier zit vrijwel alles in:

 • vliegreis inclusief luchthavenbelasting en brandstoftoeslag.
 • overnachtingen in 3- of 4-sterrenaccomodaties, ontbijt, lunches en diners.
 • excursiegelden en fooien. 

De toeslag voor een éénpersoonskamer is €225.

De reis wordt ingekocht bij Drietour Reizen BV. 
Het volledige programma vindt u op de website van de Sint.Franciscusparochie.

Voor informatie of aanmelding:
Frank Beuger: 06-23090356 of f.beuger@home.nl 
Frank de Heus: 06-30098833 of f.deheus@rkzuidoosttwente.nl 

 

Volgende Nieuwsbrief

De volgende Nieuwsbrief verschijnt begin januari 2024. Artikelen uiterlijk donderdag 4 januari 2024 sturen naar nieuwsbrief@ogh-enschede.nl.
Actuele informatie, nieuwe berichten en (wijzigingen in) het rooster van de vieringen vindt u altijd op de website van de OGH.