Lezing en debat met medewerking van prof. dr. Erik Borgman
Donderdag 18 januari 2024 vanaf 19.30 uur in St. Mary’s Chapel, Diepenheimseweg 102 te Markelo.

theologieHet lijkt plotseling te zijn gebeurd: op tal van terreinen lijkt de Nederlandse samenleving vastgelopen. Van klimaatverandering tot de toeslagenaffaire, van te veel migranten tot te weinig woningen: er zijn niet alleen grote problemen, maar we worden het maar niet eens over hoe ze aan te pakken. 

Dat verandert pas als we de fundamentele aard van de problemen erkennen en wij ons realiseren dat we niet zomaar iets moeten veranderen maar dat wij ons moeten bekeren, stelt Erik Borgman. De noodzaak tot bekering kunnen we echter nauwelijks nog bedenken, omdat onze cultuur ons dwingt om zelf ons leven op individuele basis vorm te geven. Waarbij wij zelf het stuur zijn. Bekering betekent echter: ons naar iets of iemand anders toekeren die ons stuurt. 

In deze zin is onze politieke en culturele crisis een religieuze en theologische. Door wat of wie laten wij ons nog aanspreken of leiden? Waar weten we ons afhankelijk van en maken wij ons ook willens en wetens afhankelijk van? De Mensenzoon is niet gekomen om gediend te worden, maar om te dienen, zegt Jezus in het evangelie. Kunnen en willen wij ons leven zien als dienst. En waaraan dan?

Erik Borgman is lekendominicaan en hoogleraar theologie aan Tilburg University. Hij bedrijft theologie als eigenzinnige bijdrage aan de cultuur en is een veelgevraagd spreker over zaken op het grensgebied van theologie en seculiere cultuur, kerk en samenleving.

Kosten van deze bijeenkomst:
- regulier: € 15
- vroegboek-korting: € 10
- student: € 5

Voor meer informatie en aanmelden, ga naar de website van de Twentse School voor Theologie.